8 din 10 români cred că cea mai mare amenințare la adresa democrației este corupția (Sondaj)
Pe 20 mai, sub umbrela UNFINISHED DEMOCRACY, a avut loc o sesiune de consultări cu un grup de 200 de oameni, selectați printr-un proces deschis de înscriere, cu scopul de a identifica soluții concrete și modalități de a face democrația în România și în întreaga regiune mai solidă.
La eveniment a fost prezentat un sondaj realizat de Fundația Eidos, alături de compania internațională de sondare a opinie publice Atlas Intel, din care a reieșit că 8 din 10 români cred că cea mai mare amenințare la adresa democrației este corupția.
Totodată, sondajul arată că deși democrația este sprijinită ca model guvernamental (79%), românii nu sunt mulțumiți de felul în care ea funcționează (72%).
Corupția (80%), interesele oligarhilor locali (34%), lipsa educației (33%) și globalizarea (26%) sunt percepute ca principalele amenințări la adresa democrației în România iar controalele existente pentru a preveni abuzurile de putere nu sunt considerate eficiente de mai mult de jumătate dintre respondenți.
Încrederea românilor
76% dintre respondenți nu cred că instituțiile media din România sunt independente și imparțiale atunci când relatează evenimente și probleme politice, iar când vine vorba de justiție, 40% dintre români consideră că ea a avut un rol important în garantarea și protejarea democrației, dar nu a fost gardianul principal, pe când 30% dintre aceștia percep justiția ca pe o amenințare.
Alianțele NATO și Uniunea Europeană au în continuare sprijin din partea populației și consideră că acestea ajută la protejarea și consolidarea democrației în România, în contextul în care jumătate dintre aceștia consideră că viitorul democrației poate fi amenințat în viitorul apropiat de o țară străină.
Soluții în sprijinul democrației
Românii văd implicarea cetățenilor în consolidarea și îmbunătățirea democrației ca fiind esențială și consideră că tragerea la răspundere a aleșilor prin canale de comunicare sau prin demonstrații publice este cea mai importantă formă de antrenare a mușchiului civic urmată de militarea pentru creșterea investițiilor în educație și în reforma sistemului de învățământ.
Votul online, consultările și referendumurile sunt principalele măsuri democratice adoptate de alte țări pe care românii le consideră relevante în îmbunătățirea democrației în România.
Rezultatele sondajului au fost prezentate sâmbătă, la 33 de ani de la primele alegeri libere din România, în cadrul evenimentului de seară, de la Ateneul Român, parte din inițiativa internațională UNFINISHED Democracy.
Andrei Roman, fondatorul Atlas Intel, a declarat că „rezultatele sondajului ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru liderii politici și pentru societatea civilă”.
„Chiar dacă opțiunea pro-democrație este copleșitoare atât în România, cât și în Republica Moldova, întrucât marea majoritate a oamenilor înțeleg valoarea democrației și susțin consolidarea instituțiilor acesteia, ei o percep ca fiind disfuncțională și care răspunde slab nevoilor lor. Corupția și incompetența percepută a clasei politice (în mod surprinzător, acest model fiind mai pronunțat în România decât în Republica Moldova), scăderea performanței în sistemul educațional și erodarea imparțialității și profesionalismului trusturilor mass-media sunt provocări cheie care afectează calitatea democraţiei în ambele ţări. În aceste circumstanțe, riscurile legate de eroziunea democratică sunt în creștere, întrucât actorii politici oportuniști vor încerca în mod inerent să valorifice dezamăgirea generală a populației cu platforme populiste și radicale care ar putea amenința realizările ultimelor două decenii”, a mai declarat Andrei Roman.
Sondajul a fost realizat în perioada 3-10 mai, pe un eșantion de 1.600 de oameni, cu o marjă de eroare de +/-2 și un nivel de încredere de 95% .
Moldovenii văd în aderarea la UE o consolidare a democrației din Republica Moldova
Aproximativ jumătate din populația țării consideră integrarea în UE un factor esențial în protejarea și consolidarea democrației. De asemenea, 5 din 10 moldoveni consideră Rusia o amenințare la adresa democrației, reiese dintr-un alt sondaj, care se referă la starea democrației din Republica Moldova.
Corupția (74%), interesele oligarhilor locali (45%) și polarizarea politică (23%) sunt percepute ca principalele amenințări la adresa democrației în Republica Moldova, iar controalele existente pentru a preveni abuzurile de putere nu sunt considerate eficiente de peste 35% dintre respondenți, se arată într-un comunicat al fundației Eidos care a realizat împreună cu firma de cercetare AtlasIntel două sondaje de opinie la nivelul cetățenilor din Republica Moldova.
„Astăzi, pe 20 mai, se fac 33 de ani de la primele alegeri libere din România. Cu acest sondaj am vrut să vedem unde ne situăm după acești ani, ce sprijin are democrația în România și în Republica Moldova și cât de solidă este fundația pe care ea s-a așezat”, a declarat Cristian Movilă, președintele Fundației Eidos.
Încrederea cetățenilor din Republica Moldova
35% dintre respondenți nu cred că instituțiile media sunt independente și imparțiale atunci când relatează evenimente și probleme politice, iar când vine vorba de justiție, 44% dintre moldoveni consideră că ea a avut un rol important în garantarea și protejarea democrației, dar nu a fost gardianul principal, pe când 34% dintre aceștia percep justiția ca pe o amenințare.
Părerile legate de integrarea în Uniunea Europeană și alianța cu NATO sunt divergente, jumătate din populație considerându-le un sprijin în protejarea democrației (45,8% pentru UE și 45% pentru NATO), dar există voci care spun că ele ar slăbi democrația și suveranitatea (29,6% pentru UE și 41% pentru NATO).
Soluții în sprijinul democrației
Moldovenii cred că democrația poate fi îmbunătățită doar prin implicarea activă a cetățenilor, 54% considerând tragerea la răspundere a oficialilor aleși prin canale de comunicare sau prin demonstrații publice ca fiind cea mai importantă formă de antrenare a mușchiului civic urmată de susținerea unei prese libere și independente (44%). Referendum-urile, bugetul participativ și adoptarea mașinilor de vot electronice sunt principalele măsuri democratice adoptate de alte țări pe care moldovenii le consideră relevante în îmbunătățirea democrației în Republica Moldova.
Sondajul a fost realizat în perioada 3-15 mai, pe un eșantion de 921 de oameni, cu o marjă de eroare de +/-2 și un nivel de încredere de 95% .
Notă editorială: UNFINISHED Democracy este organizat de Fundația Eidos și Fundația The Democracy and Culture Foundation, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.
Editor : M.D.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News