6 luni de la violențele din 10 august. Sute de victime, mii de audieri și niciun vinovat
La şase luni de la violenţele din faţa Guvernului, când jandarmii au alungat cu bastoane de cauciuc şi gaze lacrimogene protestatari anti-PSD, ancheta care caută vinovaţi nu făcut încă lumină. Ce-i drept, procurorii au în faţă aproape o mie de plângeri de la protestatari şi jandarmi şi până acum au audiat peste 1.600 de oameni. Patru oficiali au fost puşi sub acuzare, iar investigaţia continuă.
Stelian Ion, explicații despre dosarul 10 august
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre
Ministrul Predoiu vrea să schimbe „rapid” vârsta de pensionare a polițiștilor: „Este o lege proastă, o invitație la pensie”
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
FBI analizează legătura între explozia din Nevada și atacul din New Orleans. Ce le-a atras atenția anchetatorilor
Un marocan a intrat cu maşina în vitrina unei benzinării din Timișoara, după ce a încurcat frâna cu acceleraţia
Câți kilometri de autostradă și drum expres au fost inaugurați în 2024 și ce promit autoritățile pentru acest an
Benzina și călătoria cu metroul se scumpesc de la 1 ianuarie. Guvernul Ciolacu reintroduce „taxa pe stâlp”
În urma protestului au fost deschise patru dosare penale. După o lună au fost puşi sub acuzare trei şefi de la Jandarmerie şi un secretar de stat de la Ministerul Afacerilor Interne.
Primul a dat explicaţii în faţa procurorilor inspectorul general al Jandarmeriei Române.
Ionuţ Sindile - împuternicit inspector general al Jandarmeriei: „Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect, cu privire la complicitate la abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă. Mi s-au adus la cunoștință faptele. Deci și în plan personal și instituțional este interesul nostru să dăm tot cursul necesar.
Prim-adjunctul Jandarmeriei Române, suspect în aceeaşi anchetă, a fost escortat până la intrarea în Parchet de mai mulţi subalterni. Nu a vrut să comenteze acuzaţiile şi a fost huiduit de protestatarii care îl aşteptau în faţa Parchetului.
Procurorii au stabilit că intervenţia în forţă a jandarmilor împotriva demonstranţilor anti-PSD a fost nejustitificat de violentă şi că au încălcat astfel mai multe drepturi ale protestatarilor adunaţi în Piaţa Victoriei. Cu toate acestea coordonatorul acţiunii spune că nu a făcut altceva decât să respecte legea. Anchetatorii au însă patru capete de acuzare împotriva lui: abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, la fals intelectual şi la uz de fals. Ultimele acuzaţii se leagă de scrierea în documente oficiale a altei ore decât cea la care prefectul a dat ordinul pentru evacuarea protestatarilor.
Laurenţiu Cazan, şeful Jandarmeriei Bucureşti: Imi asum toată acțiunea pentru că a fost bazată pe lege. Vă mulțumesc mult.
În faţa procurorilor a ajuns şi secretarul de stat de la acea vreme, care asigura legătura dintre Ministerul de Interne şi Prefect. După scandal, a părăsit MAI-ul şi s-a mutat la Ministerul Apărării.
Aproape 800 de protestatari au depus plângere oficială împotriva jandarmilor şi îi acuză de violenţă. De partea cealaltă, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat şi ei că au fost agresaţi de demonstranţi.
Ca să afle adevărul, anchetatorii au audiat peste 1.100 de martori şi 500 de victime. Până acum, doar nouă protestatari au fost arestaţi preventiv pentru că ar fi lovit mai mulţi jandarmi în timpul mitingului antiguvernamental.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News