Galerie Foto 29.000 de colete cu droguri trimise în țară de o grupare care aducea materia primă din Asia și o prelucra într-o fabrică din Argeș
O grupare specializată în trafic internaţional de substanţe dopante a fost destructurată de poliţişti şi procurorii DIICOT care au făcut 34 de percheziţii în București şi în judeţele Cluj, Argeş, Ilfov. Materia primă era adusă din China şi India şi era prelucrată într-o fabrică ilegală din Argeş. Peste 29.000 de colete au fost livrate în România şi în străinătate, prin firme de curierat, scrie News.ro
”La data de 9 mai 2024, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, efectuează 34 de percheziţii domiciliare, în judeţele Cluj, Argeş, Ilfov, în municipiul Bucureşti şi într-o unitate de penitenciar, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu substanţe dopante cu grad de mare risc, operaţiuni ilegale cu precursori de droguri, trafic internaţional cu substanţe dopante cu grad de mare risc, spălare de bani şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive”, anunţă, joi, DIICOT şi IGPR.
Potrivit surselor citate, în cursul anului 2021, în judeţul Cluj, ar fi fost iniţiat şi s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, format din zece persoane, care ulterior şi-ar fi extins activitatea şi în judeţul Argeş, scopul fiind efectuarea de operaţiuni cu produse dopante cu grad de mare risc şi cu precursori de droguri, precum şi trafic internaţional cu produse dopante cu grad de mare risc.
”Liderul grupului, ar fi asigurat organizarea, finanţarea, aprovizionarea cu materie primă şi utilaje (din China şi India), retribuţia membrilor, coordonarea şi controlul activităţilor infracţionale, iar membrii grupului infracţional din eşalonul de execuţie s-ar fi ocupat de transportul materiei prime la o fabrică clandestină, situată în judeţului Argeş, producerea substanţelor dopante cu grad de mare risc, depozitarea acestora, predarea către curieri şi încasarea sumelor de bani, aferente livrărilor efectuate”, au mai transmis autorităţile judiciare.
Potrivit acestora, preluarea, gestionarea şi confirmarea comenzilor de substanţe ar fi fost realizată de persoanele cercetate prin utilizarea mai multor site-uri create în acest scop.
”Din datele rezultate în urma cercetărilor a reieşit că, prin intermediul mai multor societăţi controlate de membrii grupului, care ar fi avut contracte de prestări servicii cu firme de curierat, ar fi fost livrate peste 29.000 de colete conţinând astfel de substanţe pe teritoriul României, iar alte 200 au fost exportate în diferite ţări. Alţi membri ar fi avut rolul de a falsifica contracte şi facturi, în scopul de a conferi o provenienţă legală sumelor de bani obţinute din trafic, de a pune la dispoziţie conturile bancare în vederea depunerii/transferului de sume de bani rezultate din activităţile infracţionale, de a depune şi transfera bani în aceste conturi, controlate şi utilizate de líder”, au mai transmis sursele citate.
Din investigaţiile efectuate a rezultat că, suma spălată de grupul infracţional organizat ar fi de aproximativ 2,1 milioane de euro.
Cercetările întreprinse au mai relevat că, în decembrie 2023, alţi trei membrii (din aceeaşi familie) ar fi organizat procurarea, importul din Ungaria şi transportul în România a 50 de kilograme de substanţă psihoactivă (2-MMC), destinată comercializării, întreaga cantitate fiind depistată şi indisponibilizată pe parcursul unei acţiuni de prindere în flagrant delict.
Editor : V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News