Live

17.000 terenuri expropriate pentru magistrala BRUA

Data publicării:

Terenurile aflate pe traseul conductei BRUA vor fi scoase din circuitul agricol fără a fi necesară obţinerea acordului proprietarilor.

Magistrala de gaze BRUA prin care gazul din Marea Neagră va ajunge spre Ungaria și, posibil, Austria va presupune exproprierea a 17.000 de terenuri, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern privind lista terenurilor agricole situate în extravilan, pentru proiectul de interes comun BRUA, postat pe site-ul Ministerului Energiei, potrivit Agerpres.

Terenurile vor fi expropriate fără a fi necesar acordul proprietarilor. "Terenurile înscrise în anexa la proiectul de hotărâre a Guvernului sunt scoase temporar din circuitul agricol pe întreaga durată de valabilitate a autorizaţiei de construire a conductei, fără a fi necesară obţinerea acordului deţinătorului terenului", se arată în nota de fundamentare, care însoţeşte proiectul de act normativ.

De altfel, Legea nr. 185/2016 privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale stipulează că terenurile situate în extravilan, afectate de lucrări la astfel de proiecte, sunt scoase temporar din circuitul agricol pe întreaga durată de valabilitate a autorizaţiei de construire a conductei/conductelor, fără a fi necesară obţinerea acordului prealabil al deţinătorului terenului.

Traseul conductei urmează în general direcţia sud-est - vest şi va traversa teritoriul a 10 judeţe: Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, culoarul de execuţie al conductei BRUA a fost stabilit pe parcursul etapelor de proiectare (studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate, proiect tehnic) şi a ţinut cont de culoarul conductelor de transport gaze naturale existente. Culoarul ales este paralel cu conductele existente pe circa 80% din lungimea acestuia.

Pe traseul conductei nu există monumente istorice din categoria arhitectură, memorial-funerare sau de for public, însă există situri arheologice în judeţele Giurgiu, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Gorj, Caraş-Severin, Timiş şi Arad, pentru care se vor aplica prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 43/2000.

Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazelor, a efectuat consultări publice pe această temă în perioada 24 octombrie 2016 - 8 noiembrie 2016, în 12 locaţii de pe traseu.

 

Capacitatea de transport a gazoductului va fi gestionată de un consorțiu format din trei firme maghiare care au câștigat o licitație organizată în acest sens de Transgaz și operatorul maghiar. La licitația în cauză a participat și OMV Petrom. Tocmai de aceea Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom, a declarat zilele trecute că nu este exclus transportul gazelor către Ungaria pe rute alternative.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul Energiei: E.ON nu a luat o decizie dacă vinde sau nu divizia de furnizare din România

Ministrul Burduja nu exclude „deloc” menținerea plafonului la prețurile pentru energie. „Vedem o piaţă europeană nefuncţională”

România vrea neutralitate climatică până în 2045. Ce promite Ministerul Energiei în a doua versiune PNIESC

Burduja, despre dublarea facturilor la curent după eliminarea plafonării: N-ar trebui să ajungem în acest scenariu

Partenerii noștri