167 de copii cu COVID internați în spitale. 16 sunt la ATI, dintre care doi intubați
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anuntat că spitalele din România au peste 1.600 de paturi ATI pentru pacienții cu forme grave de COVID. El a arătat că vârsta medie a pacienților scade și că în acest moment sunt internați 167 de copii cu COVID în spitale. Voiculescu a enumerat trei măsuri pe care le-a luat pentru a face față valului trei al epidemiei de coronavirus în România.
Vlad Voiculescu a declarat că duminică s-au înregistrat două recorduri negative: cel mai mare număr de pacienți COVID internați în spitale, 13.714, și cel mai mare număr de paciți COVID ajunși la Terapie Intensivă, 1.456.
El a mai spus că valul trei al epidemiei de coronavirus din România a găsit pacienți deja internați în secțiile ATI, ceea ce a aglomerat și mai mult aceste spații.
"Acest val trei vine peste valurile anterioare care au lăsat în urma lor un număr de pacienţi la terapie intensivă. Acest val trei vine cu noi pacienţi care suplimentează deja numărul mare de pacienţi. Observăm o creştere a ratei de transmitere a virusului şi un număr mare de persoane infectate pornind de la un caz iniţial. Cu alte cuvinte, vedem familii întregi care vin la spital după puţină vreme de la infectarea primului membru al familiei", a declarat Vlad Voiculescu.
De asemenea, vârsta medie a pacienților care fac forme grave ale bolii scade, ajungându-se ca inclusiv mulți copii să fie internați. În acest moment, sunt 167 de copii internați cu COVID în spitalele din țară, dintre care 16 la ATI, iar doi dintre ei sunt intubați, a menționat ministrul.
În totalul pacienților internați cu forme critice, o treime sunt intubați, a mai arătat Vlad Voiculescu.
Operațiile neesențiale se amână
Ministrul Sănătății a spus că a luat trei măsuri pentru a face față valului trei al epidemiei.
Prima a fost mărirea numărului de paturi ATI în spitale, prin:
- includerea unor secții de boli cronice ale unor spitale în circuitul COVID (Institutul Fundeni, Institutul Oncologic București, Spitalul Colentina, Spitalul Gerota, Spitalul Colțea)
- creșterea numărului de paturi în unitățile mobile ATI din curțile unor spitale (Institutul Marius Nasta, Spitalul Victor Babeș din București)
- creșterea numărului de paturi ATI la spitalele din circuitul COVID (Spitalul Pantelimon, Spitalul Victor Babeș)
Această măsură a dus la creșterea numărului de paturi ATI cu mai mult de 350, la un total de peste 1.600, a declarat Vlad Voiculescu.
A doua măsură este optimizarea fluxurilor medicale prin degrevarea unităților de primiri urgențe, iar a treia concentrarea tutror forțelor pe îngrijirea pacienților COVID, ceea ce înseamnă inclusiv amânarea operațiilor care nu sunt urgente.
De asemenea, ministrul spune că orice medic din spital poate îngriji pacienți COVID, chiar dacă nu are pregătire specială în acest sens, doar urmând anumite protocoale medicale. El a făcut apel la acești medici să vină să ajute în secțiile COVID.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News