Live

A fost decis criteriul creșterii pensiilor pentru persoanele cu handicap. Bucura Oprescu: Vor avea în continuare indexate veniturile

Data publicării:

Pensiile persoanelor cu handicap vor creşte cu un indice de solidaritate, iar această propunere va fi înaintată Guvernului până la jumătatea lunii viitoare, a declarat luni, în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Tulcea, ministra Muncii Simona Bucura Oprescu, transmite Agerpres.

Ea a menţionat că această soluţie respectă principiul solidarităţii.

„Dacă legea are ca fundament contributivitatea, iar dânşii au stagii de cotizare adecvate în gradul de handicap în care se află, 10-15 ani, o treime din stagiul complet de cotizare, soluţia pe care am găsit-o împreună este pe principiul solidarităţii. Adică, modificarea şi completarea Legii nr. 448 din 2006 cu privire la protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel încât de la cuantumul rămas în plată să venim cu un indice de solidaritate, iar dânşii să beneficieze în continuare de indexarea veniturilor. Sarcina pe care am primit-o de la domnul premier Marcel Ciolacu este ca până la 15 noiembrie soluţia legislativă să fie închisă, astfel încât în 2025 adecvarea veniturilor dânşilor prin creşterea acestora să continue”, a afirmat ministrul Simona Bucura Oprescu.

Ministrua Muncii a mai spus că acest coeficient de solidaritate va completa creşterea procentuală de anul viitor, având ca bază cuantumul în plată.

„Celor care sunt pensionabili şi vor ieşi la pensie pe noua lege li se vor completa veniturile prin punctele de sprijin care vor constitui puncte suplimentare doar pentru persoanele încadrate în grad de handicap. Pentru stăruinţa şi demnitatea acestor persoane vom veni cu aceste puncte suplimentare, puncte de sprijin, astfel încât veniturile acestora să fie adecvate”, a conchis ea.

Ministra Simona Bucura Oprescu s-a întâlnit, luni, la Tulcea, cu reprezentanţii pensionarilor din judeţ şi apoi a vizitat instituţii din subordinea Ministerului Muncii.

Pe 19 septembrie, câteva mii de persoane nevăzătoare au protestat, la Guvern, fiind revoltate că noua lege a pensiilor le taie, pe hârtie, până la 80% din venituri. Asta înseamnă că, ani de zile, pensiile lor vor fi înghețate. Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări, după ce s-a întâlnit la Palatul Victoria cu reprezentanții asociațiilor de nevăzători, că va fi menținut nivelul pensiilor de care beneficiază în prezent și legea va fi completată cu venituri cu noi forme de sprijin pentru o viață decentă. El a mai spus că o propunere legislativă va fi inițiată de Executiv, iar Parlamentul va adopta noile reglementări în luna noiembrie.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Fiica lui Schumacher s-a căsătorit! Invitația a venit cu o interdicție clară. ”Nu aș fi participat”. Fostul pilot, prezent?

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un ciclon periculos va lovi România, risc major de inundații. Ce zone vor fi afectate și care sunt măsurile anunțate de autorități

Pensionarii CFR protestează la Ministerul Muncii: Avem tăieri de pensie până la 4.000 de lei după recalculare

Reportaj din satele lovite de inundații. Cum arată viața în containerele devenite „acasă” pentru sute de familii de sinistrați

Administrația Prezidențială primește șapte milioane de lei în plus la rectificarea bugetară

Partenerii noștri