Live

Statul la stat. Spitalul modular COVID de la Pipera, o pagubă de aproape 5 milioane de euro. „A fost doar o înșiruire de containere”

Toma Petcu Data publicării:
Spitalul modular COVID de la Pipera, o pagubă de aproape 5 milioane de euro.

Spitalul modular de la Pipera va fi vândut bucată cu bucată. Compania municipală care deține containerele este în insolvență iar creditorii îi bat la ușă. Acum, primăria refuză să plătească factura pentru lucrările și containerele instalate acolo de fosta administrație, invocând nerespectarea contractului. Vorbim de aproximativ cinci milioane de euro. Spitalul a funcționat efectiv timp de opt luni de zile, aici fiind tratați peste două mii de pacienți cu forme ușoare de COVID. Unii specialiști susțin însă că, la Pipera, nu a fost niciodată un spital modular ci doar o înșiruire de containere pentru muncitori. Urmăriți un nou episod al campaniei Statul la stat.

Gabriela Firea: Bună ziua tuturor, inaugurăm astăzi la București cel mai mare spital modular Covid din țară.

Oana Gheorghiu, cofondator Asociația Dăruiește Viață: La Pipera avem o înșiruire de containere, nu un spital modular.
Reporter: Deci nu îl putem numi un spital modular.
Oana Gheorghiu: Sub nicio formă.

Reporter: Sus acolo, pe frontispiciu la intrare, scrie „Spital modular”.
Horia Tomescu, viceprimarul Capitalei: Da, este adevărat, este o exagerare din punctul meu de vedere.

Paznic: Doamna Udrea l-a făcut.
Reporter: Udrea?
Paznic: Da, nu l-a făcut doamna Udrea, primărița?
Reporter: Păi, doamna Udrea nu a fost primar.
Paznic: Dar cine a făcut, aici?

În martie 2020 Primăria Capitalei semnează cu propria companie de Consolidări contractul de proiectare tehnică și execuție a spitalului metropolitan, deși nu existau bani pentru această investiție. Compania municipală se apucă repede de organizarea șantierului, cumpără containere, le lipește unul de altul iar în luna mai primarul Gabriela Firea inaugurează cu mare tam-tam pe facebook noul spital modular pentru tratarea pacienților cu forme ușoare de COVID.

Gabriela Firea: Aici este cea cu un singur pat. De asemenea, baie individuală cu tot ceea ce este necesar, inclusiv boilerul pentru apă caldă, aer condiționat deja montat, chiuvetă, și tot ceea ce este necesar pentru igiena personală zilnică.

Doar că, spun specialiștii, noua construcție nu avea nicio legătură cu ceea ce presupune un spital modular. Era doar o organizare de șantier în care containerele puteau fi folosite cel mult ca spații provizorii de cazare. Oana Gheorghiu este cofondator al Asociației Dăruiește Viață și în timpul pandemiei de COVID a construit două spitale modulare... adevărate.

În interior zac depozitate zeci de paturi. Nu au fost folosite niciodată pentru că ușile saloanelor improvizate sunt prea înguste și nu au încăput înauntru

Oana Gheorghiu, cofondator Asociația Dăruiește Viață: Autoritățile au venit cu niște înșiruiri de containere și le-au numit tot spitale modulare. Ceea ce cred că trebuie să înțeleagă autoritățile, nu construiești un spital modular sau înșiruirea aceea de containere pe care au făcut-o ei într-un câmp. Un spital presupune să ai acces la imagistică, la farmacie, la sterilizare, la bucătărie, la toate serviciile medicale necesare și toate serviciile conexe, la toată logistica unui spital.

Am ajuns la containerele de la fosta autobază STB Pipera după o noapte ploiasă. Locul este acum pustiu. Cu multă amabilitate și foarte mult chef de vorbă, ne întîmpină Gheorghe Cantacuzi, unul dintre paznici. Pe holurile așa-numitului spital modular băltește apa. Omul ridică din umeri. Nu e treaba lui ce se întâmplă în interiorul containerelor, ci doar în exterior. Ne povestește însuflețit cum a respins, de mai multe ori, atacurile hoților.

Gheorghe Cantacuzi: (Fluieră) Vedeți? Așa facem.
Reporter: Și asta îi sperie.
Gheorghe Cantacuzi: Păi, prima dată îi sperii, pe urmă te duci cu tonfa, cu spray cu d-astea.

Spațiul nu are un sistem de încălzire, iar iarna devine inutilizabil. Instalațiile sanitare sunt în exterior și la temperaturi scăzute pot îngheța. Unele au fost acoperite cu bucăți de tablă și legate cu sârmă. În interior zac depozitate zeci de paturi. Nu au fost folosite niciodată pentru că... atenție... ușile saloanelor improvizate sunt prea înguste și nu au încăput înauntru.

Horia Tomescu, pe Facebook (26 Decembrie 2021): „Ușa de la fiecare salon nu are nicio legătură cu dimensiunea paturilor, deci practic ar trebui demolat salonul înainte de a băga un pat”.

Reporter: Păi, și de ce ori fi fost cumpărate, domnule Tomescu, dacă nu încap în containerele acelea?!, vă întreb și eu.
Horia Tomescu, viceprimarul Capitalei: Asta a fost decizia din 2020.
Reporter: Asta am întrebat și eu. Cum ați putut să cumpărați paturilea astea care nu au cum să încapă în saloane și asta a fost explicația că dacă punem patul vertical poate să încapă.

Am solicitat un interviu și fostului primar Gabriela Firea dar ne-a trimis doar un răspuns scris.

Gabriela Firea: „Spitalul modular din Pipera a fost o construcție utilă și pe care Primăria Capitalei a realizat-o într-un moment critic pentru spitalele din București, chiar în primul an al pandemiei Covid-19. Construcția a fost realizată cu toate avizele necesare, inclusiv cu avizul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București și a avut circuite conforme pentru un spital suport Covid-19”.

După aproape doi ani, din așa-numitul spitalul modular Pipera nu va mai rămâne absolut nimic. Doar o gaură de aproape cinci milioane de euro

Investiția totală se ridică la aproximativ 24,2 milioane de lei. 13,5 milioane au fost folosiți pentru organizarea de șantier a ipoteticului spital metropolitan, iar 10,7 milioane pentru transformarea acestui șantier în așa-zisul spital modular Covid. Acum, primaria nu vrea să mai plătească acești bani propriei companii de consolidări.

Horia Tomescu, viceprimarul Capitalei: Factura nu a fost niciodată plătită de către primăria municipiului București, companiei de consolidări. În momentul de față compania este în insolvență și există un litigiu între mai multe contracte între primarie și compania de consolidări.

Gabriela Firea, pe Facebook (8 mai 2020): Nu sunt bani aruncați, nu sunt bani irosiți, la finalul acestei pandemii pe care ne-o dorim cât mai curând, dar nimeni nu știe de pe planetă când va fi acest curând, tot ceea ce se întâmplă aici va fi reorganizat și refolosit ca și organizare de șantier pentru spitalul metropolitan”.

Spitalul Metropolitan nu se știe dacă și când ar putea fi construit, iar din înșiruirea de containere de la Pipera nu va mai rămâne nimic. Oficial, așa-numitul spital modular a încetat să existe în data de 11 aprilie 2022 când protocolul dintre Compania Municipală Consolidări și Administrația Spitalelor București a luat sfârșit. ASSMB urmează să mute în câteva săptâmîni tot echipamentul medical care mai există acolo, iar Compania va rămâne cu containerele. Și cum firma primăriei este falimentară, iar la ușă au început să bată creditorii, containerele vor fi vândute pentru a face rost de bani.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: Aici este o chestiune juridică puțin complicată, așa cum am spus ele aparțin unei companii municipale care este în curs de desființare, decizia juridică în companie o să o ia lichidatorul judiciar, el o să folosească, adică o să le vândă, să le utilizeze ca să plătească acei creditori care pot să fie plătiți, din companie.

Oana Gheorghiu, cofondator Asociația Dăruiește Viață: Aici nu se justifică sub nicio formă această investiție, pentru că impactul, iată, este cel pe care îl vedem cu toții, și practic sunt bani aruncați într-un câmp.

Și astfel, după aproape doi ani de zile, din așa-numitul spitalul modular Pipera nu va mai rămâne absolut nimic. Doar o gaură de aproape cinci milioane de euro.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicuşor Dan, despre referendumul de duminică: „Vor exista niște normative de cost și va fi o echitate între locuitorii Bucureștiului”

Nicușor Dan, despre posibila respingere a referendumului pentru București: „Nu poate fi mai rău decât mandatul pe care l-am avut deja”

Atac direct al lui Nicușor Dan la adresa Avocatului Poporului: „Apără mafia imobiliară”

Banca de Alimente din București e aproape gata. Anunțul făcut de Nicușor Dan

Partenerii noștri