Ce rol are vitamina B12 în organism și cum tratăm deficitul
Deficitul de vitamina B12 poate duce la instalarea anemiei. Cum se stabilește valoarea acestei vitamine în organism, care sunt cauzele deficitului de vitamina B12 și cum ajungem la valori normale ale acesteia, discutăm cu dr. Cătălina Trifan, medic primar medicină internă.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Una dintre complicațiile care pot să apară din cauza deficitului sever de vitamina B12 este anemia megaloblastică. Această afecțiune determină modificări morfologice ale eritrocitelor (globulele roșii ale sângelui) și produce manifestări clinice specifice anemiei: oboseală, paloare, palpitații, tulburări de tranzit intestinal. Boala poate fi diagnosticată prin analize specifice de sânge, iar tratamentul presupune administrarea de acid folic și vitamina B12, pentru corectarea deficitului.
Deficitul de vitamina B12 poate să apară din cauza unui regim alimentar restrictiv sau ca urmare a unor afecțiuni. Una dintre cele mai frecvente cauze care duc la acest deficit nutrițional este gastrita, în special gastrita autoimună, o inflamație a mucoasei stomacului care provoacă malabsorbția vitaminei B12. În gastrită, cantitatea de acid clorhidric din sucul gastric este modificată, astfel încât digestia nu mai este eficientă, iar unele substanțe nutritive, printre care și vitamina B12, nu mai sunt corect procesate și asimilate.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News