Live

Ce investigații sunt utilizate pentru screeningul cancerului de prostată și cui sunt recomandate

Data publicării:
Dr. Bogdan Georgescu, medic specialist Oncologie

În România, cancerul de prostată era al treilea cel mai frecvent cancer diagnosticat la bărbați. Boala se dezvoltă lent și de obicei asimptomatic. De aceea screeningul este salvator. Despre prevenţia şi tratamentul acestui tip de cancer discutăm cu dr. Bogdan Georgescu, medic specialist Oncologie.

Cancerul de prostată are manifestări clinice similare altor afecțiuni ale prostatei și de aceea sunt necesare analize și investigații specifice pentru stabilirea unui diagnostic corect. Ecografia transrectală, completată cu testul PSA (antigenul specific prostatic) sunt indicate pentru screening, chiar și în lipsa unor simptome. În cazul unei suspiciuni de cancer, medicul va recomanda și un examen RMN multiparametric și o biopsie, pentru diagnosticul de certitudine.

În funcție de stadiul în care este descoperit cancerul de prostată, tratamentul poate presupune intervenție chirurgicală (prostatectomie radicală), radioterapie internă sau externă, chimioterapie, imunoterapie sau terapie hormonală. În prezent, prostatectomia se poate realiza și printr-o procedură minim invazivă de chirurgie robotică urologică, cu viză curativă în cazul cancerului de prostată localizat sau local avansat. Acest tip de intervenție are numeroase avantaje pentru pacient, asigurând o recuperare rapidă, risc redus de complicații, chiar cu prezervarea continenței urinare și a potenței.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce a aflat un bărbat după câteva analize de rutină

Tratamentul cu radiații pentru cancerul de prostată

Credea că are o răceală persistentă. De ce boală gravă suferea de fapt bărbatul

Cum poate fi tratată o boală gravă tot mai des întâlnită în România

Partenerii noștri