Live

Ce este scintigrafia miocardică și când este indicată

Data actualizării: Data publicării:
Dr. Ruxandra Vlădescu, medic primar Medicină nucleară

Scintigrafia miocardică este o investigație nedureroasă, neinvazivă, care oferă medicului informații despre starea mușchiului cardiac. Cum se realizează și în ce afecțiuni este recomandată, ne explică dr. Ruxandra Vlădescu, medic primar Medicină nucleară.

Coronarografia este investigația utilizată pentru a evalua îngustările arterelor coronare (stenoze), pentru stabilirea unui diagnostic rapid și precis în cazul episoadelor de ischemie cardiacă – angină pectorală sau infarct miocardic acut – provocate de boala coronariană. Această procedură minim invazivă permite vizualizarea interiorului arterelor inimii, prin injectarea unei substanțe de contrast, sub control radiologic, cu ajutorul unui cateter introdus prin puncționarea unui vas periferic de sânge de la nivelul mâinii sau piciorului.

O altă investigație avansată care poate indica anomalii în vascularizarea cordului este scintigrafia miocardică. Spre deosebire de coronarografie, scintigrafia este o procedură imagistică, neinvazivă, care oferă și informații despre viabilitatea mușchiului cardiac, aspect esențial pentru stabilirea conduitei terapeutice după un infarct miocardic. De asemenea, această procedură poate ajuta și la excluderea unei boli coronariene severe.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce este scintigrafia miocardică și cine poate beneficia de această examinare

Cum se realizează scintigrafia osoasă și când este indicată

Metode de investigație în medicina nucleară

Metode de investigaţie în medicina nucleară

Partenerii noștri