Live

Care pot fi semnele și simptomele cancerului de pancreas

Data actualizării: Data publicării:
Dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală

O afecțiune dificil de descoperit la timp, din cauza lipsei simptomelor, este cancerul de pancreas. În cele mai multe cazuri, pacienții sunt diagnosticați când tumora este deja în stadiu avansat sau a ajuns la alte organe. Despre semnele și tratamentul acestei boli discutăm cu dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală.

Cancerul de pancreas nu provoacă, de cele mai multe ori, semne și simptome, fiind adesea depistat în stadii avansate, după ce a produs metastaze. Astfel, pentru a putea fi diagnosticat din timp, se recomandă efectuarea anuală a unui consult medical, urmat de analize și investigații imagistice recomandate de medic, care pot identifica rapid orice leziune apărută la nivelul pancreasului.

Tratamentul cancerului de pancreas presupune rezecția chirurgicală a zonei afectate sau a întregului organ, printr-o intervenție de chirurgie hepato-bilio-pancreatică. Acesta este o supraspecializare a chirurgiei generale și implică proceduri deosebit de complexe și dificile, cu riscuri mari, de aceea trebuie să fie realizate numai în centre specializate, de către echipe medicale cu experiență îndelungată. În prezent, pentru rezecția pancreasului sunt posibile și intervenții minim invazive, prin chirurgie robotică sau laparoscopică, dar numai în cazuri atent selecționate.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

În ce constă tratamentul pentru cancerul de pancreas

Partenerii noștri