Care pot fi semnele și simptomele cancerului de pancreas
O afecțiune dificil de descoperit la timp, din cauza lipsei simptomelor, este cancerul de pancreas. În cele mai multe cazuri, pacienții sunt diagnosticați când tumora este deja în stadiu avansat sau a ajuns la alte organe. Despre semnele și tratamentul acestei boli discutăm cu dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală.
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cancerul de pancreas nu provoacă, de cele mai multe ori, semne și simptome, fiind adesea depistat în stadii avansate, după ce a produs metastaze. Astfel, pentru a putea fi diagnosticat din timp, se recomandă efectuarea anuală a unui consult medical, urmat de analize și investigații imagistice recomandate de medic, care pot identifica rapid orice leziune apărută la nivelul pancreasului.
Tratamentul cancerului de pancreas presupune rezecția chirurgicală a zonei afectate sau a întregului organ, printr-o intervenție de chirurgie hepato-bilio-pancreatică. Acesta este o supraspecializare a chirurgiei generale și implică proceduri deosebit de complexe și dificile, cu riscuri mari, de aceea trebuie să fie realizate numai în centre specializate, de către echipe medicale cu experiență îndelungată. În prezent, pentru rezecția pancreasului sunt posibile și intervenții minim invazive, prin chirurgie robotică sau laparoscopică, dar numai în cazuri atent selecționate.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News