Reacția localnicilor care au aflat că și-au pierdut întreg satul la retrocedări
Cele 700 de suflete din satul Nadăș, din județul Arad, trăiesc și acum cu grija că toată agoniseala lor de o viața poate dispărea într-o clipă. Satul este retrocedat aproape în totalitate unei familii care si-a cerut drepturile la moștenire în instanță. Și le-a primit. Cea mai recentă hotarare în acest caz aparține Tribunalului Olt, care a decis ca peste 8.700 de hectare de pământ din localitatea arădeană să reintre în proprietatea lor. De oamenii care locuiesc în sat încă nu se știe nimic.
Pericolul de pe acoperiș: trei din 10 case ard din cauza hornurilor defecte sau necurățate
Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale cu apă de localnici
Situația din Slănic Prahova se agravează
Situație tot mai dificilă în Slănic Prahova
Paradox într-o comună celebră din țară
Mărturia unui localnic, după explozia de la Călimănești
Imagini cu containerele în care s-au mutat localnicii din Crevedia
Europa are un milion de oameni fără adăpost
20 de familii din Crevedia și-au pierdut casele în explozii
„Bace Ioan, bună ziua! Să trăiești!"
Domnul Ioan are 72 de ani și trăiește în Nadăș de când s-a născut. Ne prezintă casa în care au crescut strămoșii săi și în care și-a crescut, la rându-i, și cei 6 copii, împreună cu soția sa. Povestește că înaintașii lui au ridicat locuința cu mâinile proprii.
"Dorința mea e să plece, să ne lase că merg la pușcărie, că nu merg, nu mă interesează, dar să lase Nadășul în pace. Deci fără hoți!" , spune Ioan Popovici - locuitor din Nadăș.
Ne arată acte primite de la străbunici, dar și hărți care atestă faptul că este proprietar.
„Am tăiat de aici (nr. lemne) și mâncam aici. Colțeii au venit de aici pe drumul acesta și au venit aici la noi. De unde tăiai lemne? Zic: de la mine. Păi cum așa? Nu ne-ați anunțat. Dar cum să te anunț când sunt de la mine din proprietate?"
În primăvara anului trecut, a fost prezent în fața Tribunalului Olt, atunci când mai mulți săteni au intrat în greva foamei. Acum, nu mai știe ce să facă. Pare sleit de puteri și sătul de sistemul în care își duce traiul.
"De aici m-am dus la școală, aici m-am născut și aici am venit."
În aceeași situație sunt toți sătenii din Nadăș. Pe uliță, atmosfera este apăsătoare, oamenii se tem de ziua de mâine, se tem că agoniseala lor de o viață se poate duce pe apa sâmbetei.
"Am cumpărat terenul și am contract, dar nu știu cum se poate și eu să am contract, și altu să aibe contract pe acest teren. Motivul, mă gândesc, că îi ceva pe dedesubturi cu șmecherii."
"Da, am ajuns în situația în care terenul de sub casă nu e a nostru, e al lor."
"Dăm timpul înapoi și ajungem în anul 2006. Atunci Judecătoria Ineu a dat o sentință, prin care familia Colțeu primește aproape toate terenurile din satul arădean. După mai multe procese și termene, soluția finală a fost dată de curând de Tribunalul Olt", Mihai Vălușescu - jurnalist Digi24.
Astfel, peste 8.700 de hectare din sat au reintrat în proprietatea familiei care le ceruse.
"Asupra modului în care au fost întocmite actele de moștenire sătenii au dubii", spune Vasilica Coroiu - avocatul sătenilor.
"Cum s-a prezentat acum nu s-a ținut cont absolut de nimic, deci nu s-a ținut cont de sentința penală, care practic le-a luat tot dreptul în ceea ce privește testamentul, actul testamentar și toate înscrisurile au fost anulate. Nu s-a ținut cont de treaba asta, nu s-a ținut cont de proprietățile noastre."
Soarta localnicilor rămâne în continure incertă. Își vor duce zilele la fel, cu gândul că într-o zi totul va dispărea, asemenea unei iluzii.
„Destul că aici la noi e o dezordine completă, nu se respectă dreptul de proprietate în satul Nadăș."
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News