Zeci de părinți și copii s-au întrecut la concursul lenkerelor, săniuțele cu volan din Maramureș
Dacă în cea mai mare parte a țării sunt temperaturi de primăvară, la Cavnic, în Maramureș, turiștii se bucură de stratul consistent de zăpadă. Zeci de concurenți s-au întrecut la deja tradiționalul concurs al lenkerelor. Vorbim despre săniuțe cu volan, despre care localnicii spun că nu se găsesc decât în zona lor.
O vâltoare veche din Maramureș a fost salvată cu o tehnică japoneză
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Un tânăr de 19 ani din Maramureș a fost înjunghiat mortal de un adolescent de 17 ani. Atacatorul a fost dus la audieri
Cel mai mare incendiu din România, din ultimii ani. Localnic: „Vântul l-a tras încoace, dintr-o dată s-au alarmat oamenii, pompierii”
„Dezastru, în viața mea n-am văzut așa ceva!” O furtună violentă a pus la pământ o pădure întreagă în Maramureș
„Brancardierul morții” va fi eliberat
Cazul complicat al fetei dispărute din Maramureș
Microbuz lovit cu bâte în plină stradă
Biserica de lemn din Borșa a ars aproape în totalitate
Concursul de lenkere a devenit deja o tradiție în Cavnic, unde a ajuns la cea de-a 15-a ediție. Peste 30 de participanți, copii și adulți, s-au întrecut pe drumul Băiuțului, din localitate, unde stratul de zăpadă a depășit un metru înălțime. Printre ei s-a aflat și Alina Petric, o tânără care a câștigat de mai multe ori competiția. Și-a adus copilul de doi ani și a concurat pe lenkerul pe care îl are de aproape 20 de ani.
”Când am fost mai mică, am câștigat patru ani la rând. Lenkerul acesta îl avem de 17-18 ani, e primul meu lenker făcut și o să-l ducem mai departe. Nu o să-l dăm niciodată, la nimeni. Acum începem, de anul acesta, și cel mai mic participant din familie. Și încercăm să ducem tradiția mai departe”, a spus Alina.
Și alți participanți și-au înscris copiii în concurs.
”Am participat cu juniorul care a coborât adineauri. Asta e a treia ediție a lui și pentru noi e a patra. La 6 ani deja merge singur. Anul trecut a fost împreună cu mine, a luat locul al doilea”, spune un concurent.
”- Cum a fost?
- A fost frumos.
- Cum a fost traseul?
- Bun”, spune un băiețel.
”- Azi am adus-o cu mine și pe nepoțica mea, de doi ani, și pe fată. Și am venit și eu.
- De câți ani participați?
- De vreo 10 ani. Am locul întâi o dată, de două ori locul doi și o dată locul trei”, spune o participantă.
În ciuda ploii care le-a pus probleme, concurenții au reușit să parcurgă întregul traseu lung de aproape 700 de metri. Și-a pus la bătaie toate cunoștințele pe care le-au învățat de-a lungul anilor.
”Trebuie să știi să manevrezi. Să alegi drumul și să manevrezi. La curbă să încetinezi un pic, că este o curbă periculoasă mai sus”, dezvăluie un concurent.
Lenkerul este un vehicul pe care oamenii din zonă îl folosesc de aproape 100 de ani și pe care autoritățile locale l-au înregistrat ca marcă proprie.
”Acest lenker este un tip de sanie cu volan, care este și brevetată de Primăria Cavnic – este unică în lume. Noi încercăm să o menținem vie și să ducem tradiția mai departe. Oamenii, se spune, că în anii 1900, 1900 și ceva, coborau cu aceste lenkere în zona de jos a orașului pentru a-și face cumpărături și, ulterior, veneau înapoi”, povestește Vasile Petruț, primarul din Cavnic.
La final, participanții s-au încălzit cu o porție de gulaș gătită într-un ceaun uriaș.
”Se pot face 600-700 de porții în el. Deci nu e o problemă. Acum, după câți participanți avem astăzi”, explică Florentin Ungur, bucătar.
Ca în fiecare an, cei mai buni participanți la concursul de lenkere au fost premiați cu diplome și premii.
Reporter/Operator: Kristian Kosa
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News