Live

Zeci de angajaţi din mai multe penitenciare au protestat în faţa Prefecturii Bihor

Data actualizării: Data publicării:

Zeci de angajați ai Penitenciarelor din Oradea, Arad, Baia Mare şi Gherla și-au strigat nemulțumirile, marţi dimineață, în fața Prefecturii Bihor. Au cerut condiţii de lucru mai bune, plata integrală a orelor suplimentare, dar și demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader. Acțiunea vine după o serie de greve japoneze declanşate în penitenciarele din ţară și va fi urmată de un protest pe 3 octombrie, în Capitală.

Peste 40 de angajați ai unor penitenciare din nord-vestul țării au protestat timp de o oră în faţa Prefecturii Bihor. Printre revendicări se numără îmbunătățirea condițiilor de muncă, mai ales prin construirea unor vestiare unde să se poată schimba atunci când personalul intră ori iese din ture.

"Sunt unele unităţi unde au, sunt unele unităţi unde nu au. Noi, la Gherla avem unul, dar nu se poate numi vestiar. Amenajarea unor foişoare de pază, amenajarea birourilor supraveghetorilor", susţine Ovidiu Bota, de la Penitenciarul Gherla.

Angajaţii penitenciarelor cer şi plata la timp a orelor suplimentare. Asta în condiţiile în care la nivel naţional s-au adunat 500.000 de ore suplimentare nerecuperate.

"În 60 de zile, dacă nu se pot compensa cu timp liber, orele suplimentare sunt plătite. Noi solicităm plata integrală a orelor suplimentare în cel mai scurt timp", cere Raul Moldovan, de la Penitenciarul Baia Mare.

Alte revendicări se refer la aprobarea statutului poliţistului de penitenciar şi la stoparea fenomenului împuternicirilor ilegale.

"Să nu mai fim numiţi prin presă sau prin alte locuri gardieni sau miliţieni sau alte denumiri, ci simplu poliţist de penitenciar. În loc să se organizeze concursuri pentru ocuparea anumitor posturi de conducere, sunt împuterniciţi non-stop", spune Adrian Salade, din cadrul Penitenciarului Arad.

Pe 3 octombrie, peste 400 de angajaţi ai penitenciarelor din toată ţară se vor deplasa la Bucureşti, pentru un protest în faţa Ministerului Justiţiei.

Dacă doleanţele nu le vor fi ascultate, sindicaliștii din sistemul penitenciar amenință că nu vor mai efectua sarcini suplimentare sau deplasari în alte unităţi.

"Se va declanşa acel plafon legal de 180 de ore care pot fi prestate fără acordul nostru şi după aceea nu vom mai presta alte ore suplimentare", a declarat Călin Ardelean, vicepreşedinte FSANP.

Protestul de marţi dimineaţă nu a afectat activitatea din Penitenciarul Oradea.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fermierii polonezi au blocat un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina. Cauzele protestului

Grevă generală și proteste în Grecia. „Când vin facturile de electricitate avem atacuri de cord”

Sindicaliștii din Energie protestează împotriva noii legi a pensiilor: „Pune în pericol lucrătorii din domeniul nuclear”

Cele mai mari proteste din ultimele decenii, în Noua Zeelandă. De ce mărșăluiesc Māori care au organizat și un Haka în Parlament

Partenerii noștri