Un observator astronomic a fost amenajat pe clădirea unui liceu din Baia Mare
Elevii din Baia Mare care sunt pasionați de astronomie și astrofizică au, de acum, un nou loc de... "joacă". Un observator astronomic montat chiar pe clădirea unui liceu din oraș, dotat cu aparatură de ultimă generație. Investiția depășește 100 de mii de euro și a fost realizată cu sprijinul unei fundaţii şi a autorităților locale.
Primarul din Constanța cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Scandal în Gorj, după ce un primar a suspendat transportul elevilor cu microbuzele școlare
Frici învinse la înălțime: Cum poți învăța să sari cu parașuta de la peste 3.000 de metri altitudine
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Situație aberantă într-o școală din Timiș. Deși există o clădire nouă, elevii fac cursuri în module
Deca, despre „camera de detenție”: E un spațiu în care și până acum școlile îi puteau separa pe cei care deranjează ora de colegii lor
Scene teribile în fața unei școli din China. 11 oameni, printre care 5 copii, au murit striviți de un autobuz scăpat de sub control
Profesorul Alfred Bulai, acuzat de abuz sexual
De câteva sãptãmâni, pe clãdirea Colegiului Național „Vasile Lucaciu" din Baia Mare și-a fãcut apariția o cupolã desprinsã parcã din filmele science-fiction. Este un observator astronomic, cu ajutorul cãruia elevii vor putea studia bolta cereascã.
"Este o bucurie foarte mare pentru mine și pentru elevii mei. Sigur că este necesar atunci când avem atâția copii interesați de studiul astronomiei. Până acum făceam observațiile astronomice în curtea școlii sau ieșind pe câmp. Sigur, condițiile sunt cu totul altfel acum", spune Lucian Stoian, coordonatorul centrului de excelență în astronomie din Baia Mare.
În timp ce cupola în valoare de 6 mii euro a fost oferitã ca sponsorizare de o fundație din oraș, de dotare s-au ocupat autoritãțile locale.
"Am investit în acest observator astronomic aproximativ 600 de mii de lei. Ne-am dorit să finanțăm inclusiv astfel de investiții. Pentru a crește și nivelul de tehnologie și dotările pe care le au elevii pentru a obține cât mai multe performanțe", a precizat Cătălin Cherecheș, primarul orasului Baia Mare.
În ultimii 10 ani, pasiunea pentru astrofizicã şi astronomie le-a adus elevilor din Baia Mare peste 20 de premii la olimpiadele naționale şi internaționale.
"Am avut elevi care chiar au primit premiul întâi, deci medalia de aur și acest mic-observator este binevenit pentru că la olimpiada internațională au și lucrări practice de realizat", a precizat Traian Covaciu, directorul Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu" Baia Mare.
Baia Mare va avea și anul acesta, în octombrie, un reprezentant la Olimpiada Internaționalã de Astronomie de la Roma: pe Traian Tuş, elev în clasa a VII-a la Colegiul Național „Vasile Lucaciu".
"Mi se pare foarte frumos. În primul rând că există și un centru de astronomie. Observatorul este așa, un plus pentru acest centru", consideră olimpicul.
"Este o ocazie unică, ne putem testa îndemânarea pentru concursuri, putem face observații de mai bună calitate și mult mai dese", spune Andra Ariciu, medialiat cu argint la Olimpiada Națională de Astronomie.
"Domul blochează mult din lumina orașului și din poluarea luminoasă și putem face observații mult mai bine la stele, nebuloase", explică Vlad Koblicica, medaliat cu bronz la Olimpiada Națională de Astronomie.
Pe viitor, conducerea liceului vrea sã înregistreze observatorul astronomic în registrul internațional al Universitãții Harvard din America. În acest fel, informațiile strânse de elevi ar putea fi incluse într-o bazã internaționalã de date.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News