Live

Un nou focar de pestă porcină africană în Bihor

Data actualizării: Data publicării:

E, din nou, alertă de pesta porcină africană în Bihor. La aproape două luni după ce autoritățile au anunțat eliminarea ultimului focar, virusul a fost confirmat într-o localitate din nordul județului. 20 de porci au fost sacrificați, însă există suspiciunea ca boala să se fi extins și la animalele dintr-o altă gospodărie.

După ce au prelevat probe de la doi porci care au murit săptămâna trecută, autorităţile au stabilit că animalele au fost infectate cu virusul pestei porcine.

"A murit o scroafă. A tratat-o medicul veterinar de liberă practică împuternicit vreo trei zile, starea de sănătate s-a ameliorat, dar a murit brusc după aceea. Şi după probele trimise de la noi, pe lângă scroafă a reieşit pozitiv şi unul din purcei", susține Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

"Focarul a fost confirmat în acestă gospodărie din satul Şilindru, în care erau crescuţi 20 de porci. Pentru a se evita răspândirea virusului, animalele au fost sacrificate şi au fost impuse măsuri restrictive", a relatat Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

"S-a confirmat, a fost la om, s-au omorât porcii, s-au îngropat, atât. Vom vedea, suntem la început, sperăm să se stopeze, să se oprească aici", a declarat Iosif Balazsi, primarul comunei Şimian.

Autoritățile bănuiesc că virusul a fost transmis de la mistreții din zonă, prin intermediul hainelor cu care un localnic a mers pe câmpul de lângă sat.

"Noi suspicionăm că sursa ar fi tot mistreţul. Între timp, avem o suspiciune la un cioban din zona respectivă", a spus directorul DSVSA Bihor.

" Până acum eu de doi am auzit: ciobanul şi Gyuszi. Păcat, că oamenii au ţinut greu şi acum le prăpădesc. Bine că s-or recompensa, am auzit eu", spune un localnic.

Specialiştii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor ţin sub supraveghere întreaga zonă.

"Aplicăm toate măsurile: vom merge să facem recensământul tuturor porcinelor din acea zonă, restricţii privind circulaţia animalelor, indiferent de specie în această perioadă", a anunțat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

Până la sfârşitul lunii august, în Bihor au fost confirmate 29 de focare şi au fost sacrificaţi peste 1300 de porci.

Reporter: Bianca Firezar / Operator: Florin Lucuţa

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

1.200 de porci de la o fermă din Sălaj vor fi sacrificați din cauza pestei porcine africane

Aproape 2.000 de porci vor fi ucişi la o fermă din Sibiu, după descoperirea unui focar de pestă porcină africană

O turmă de porci a ieșit la păscut în fața Terminalului Schengen de la Aeroportul Timișoara

Un localnic din Dolj și-a improvizat o instalație de captare a gazului din sol. Bărbatul își încălzea casa fără a plăti facturi

Partenerii noștri