Live

Street food, o afacere (ca) pe roate

Data actualizării: Data publicării:

Au renunţat la job-urile bine plătite sau la afacerile pe care le aveau şi s-au apucat de gastronomie. Alţii, bucătari încă de tineri, au preferat să lase în spate clasicul şi să producă mâncare de calitate făcută pe stradă. Este povestea comercianților care aproape în fiecare lună pot fi văzuţi la târgurile gastronomice organizate în stradă, în mai multe orașe din țară.

Laurenţiu Mâţă a lucrat ani la rând pe vase de croazieră, dar şi în hoteluri din Bucureşti. A călătorit în zeci de ţări, dar abia când a ajuns în Sicilia a realizat că mâncarea vândută pe stradă poate fi o afacere prosperă.

A învăţat să prepare Cannoli, un desert cu o coajă fragedă, umplut cu cremă pe bază de dolce-ricotta. Este produsul pe care de doi ani îl vinde la festivalurile de mâncare de stradă din România, la care participă cu două vehicule special transformate.

"Este acel magazin care nu te lasă la greu, are roţi şi dacă nu merge într-un loc te mulţi în alt loc sau în alt oraş. Este senzaţional ca şi oportunitate de afacere pentru că nu sunt ca locaţiile fixe unde trebuie să calculezi foarte bine gradul de risc, zona de trafic", spune Laurenţiu Mâţă, participant Street Food Festival.

Proprietar al unui teren de paintball, Csaba Zuchiathi participă la festivalurile de street food cu o maşina concepţie proprie. Vinde un preparat uşor de preparat şi foarte gustos, pe care l-a descoperit în Cehia.

"Un caşcaval afumat la grătar care se serveşte pe pâine cu gem de afine sau cu usturoi, o specialitate cehă-poloneză, foarte populară la aceste festivaluri."

Sunt însă şi bucătari veritabili care au renunţat la mâncarea clasică şi se dedică preparatelor vândute pe stradă. Este cazul lui Alexandru Doboş, care a lucrat în cele mai luxoase restaurante din zona Braşovului. Nu există festival stradal la care să nu vină cu costiţe asezonate cu bruschete de pătrunjel şi busuioc.

"Am vrut să ies puţin din restaurant din cei patru pereţi unde nu socializezi cu oamenii ci doar cu ospătarii şi am zis să ieşim puţin din ţară, să socializăm cu oamenii, să le oferim mâncare de calitate", povesteşte Alexandru Doboş, participant Street Food Festival .

Primul festival de street food din România a fost organizat în 2016, la Cluj-Napoca.

Dacă în primul an Street Food Festival a ajuns în doar trei oraşe, anul acesta caravana va poposi în 11 localităţi. La Oradea, evenimentul se desfăşoară până duminică, inclusiv.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Constantin Gheorghiţă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Goana după cumpărături și cadouri. Cum se circulă în marile orașe cu câteva zile înainte de Crăciun

Zeci de copii au murit călcați în picioare la un târg de Crăciun din Nigeria. Li se promisese că vor primi 3 dolari și mâncare

Mâncarea attiéké din Coasta de Fildeş a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Cum se prepară și când se consumă

Biletele pentru unul dintre marile festivaluri europene s-au vândut în doar 35 de minute. Încă nu se știe cine va cânta

Partenerii noștri