Live

Specialişti pregãtiţi de pe bãncile şcolii. Elevii unui liceu din Oradea învaţã mecatronicã

Data actualizării: Data publicării:

Confruntate cu o criză a specialiștilor în domeniu, companiile din domeniul tehnic preferă să își pregătească viitorii angajați încă de pe băncile școlii. La un liceu din Oradea, un inginer angajat al unei firme din parcul industrial al orașului le predă mecatronică elevilor interesați de o carieră în domeniul tehnic. Tinerii vor face și practică în fabrică, iar la finalul celor patru ani de studiu pot fi angajați de companie.

Prima datã teoria și mai apoi practica. Astfel se desfãşoarã orele ținute de un inginer în faţa celor 28 de elevi ai clasei de mecatronicã de la Liceul Don Orione din Oradea.

Onișor Buta este șeful departamentului de sculãrie al unei companii din parcul industrial al Oradei şi s-a transformat în profesor pentru a pregãti specialiştii în domeniul tehnic de care are nevoie angajatorul sãu.

"Din ceea ce există pe piața muncii în momentul de față, nu este suficient, și a zis firm că încearcă să-și pregătească oameni. (Mecatronica) este o disciplină foarte bine plătită și foarte căutată, cu foarte puțini oameni. Din păcate, școlile profesionale de unde se recoltau oamenii au cam dispărut, ucenicia la locul de muncă a dispărut", susţine inginerul Onişor Buta.

Clasa de mecatronică de la liceul orădean este rezultatul unei înţelegeri între conducerea şcolii şi o companie care realizează componente pentru infrastructura telecom și industria auto.

"Mi s-a cerut de câțiva ani, atât de firme, cât și de primărie, să redeschidem clasa de mecatronică. Este un domeniu al viitorului, este un domeniu în care oricine poate să-și găsească un loc de muncă bun și bine plătit", a precizat Alexandru Stoica, directorul liceului "Don Orione" din Oradea.

În cadrul orelor de mecatronică, elevii vor face practică atât în atelierul şcolii, cât și în cadrul companiei. După terminarea liceului, tinerii au toate șansele să fie angajați cu salarii motivante.

"În Oradea, de exemplu, un frezor, dacă o să luați diferite firme fără să facem publicitate unora, poate să ajungă până la salariu net undeva la 4-5.000 de lei", a explicat inginerul Buta.

"Este un profil de viitor și suntem asigurați într-un fel: după ce terminăm liceul putem să mergem la firme direct să lucrăm sau mai putem să facem facultate", spune Lidia Arzentan, elevã în clasa de mecatronicã.

"Vreau să mă duc la facultatea de arhitectură, aici facem desen tehnic și îmi folosește foarte mult", a explicat Valentin Ursuț, elev în clasa de mecatronicã.

Cursurile de mecatronică de la liceul "Don Orione" se desfăşoară în cadrul a două ore pe săptămână.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghițã

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time. De ce le ocolesc firmele. Explicațiile specialiștilor

RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război cu Rusia sau alte amenințări

Guvernul va adopta OUG privind amnistia pentru firme și persoane fizice. Ciolacu: „Nu este o ordonanță a austerității”

Ciucă anunță ștergerea accesoriilor pentru firmele care-și plătesc datoriile până pe 25 noiembrie. Cei care achită la timp, bonusați

Partenerii noștri