Slujbă pentru evreii deportaţi din Oradea, ţinută într-o sinagogă renovată
Moment emoţionant pentru comunitatea evreiască din Oradea. Marţi a avut loc inaugurarea Sinagogii Ortodoxe, o clădire renovată după ce mulţi ani a fost dată uitării şi ajunsese o ruină. Membrii comunităţii evreişti din oraş au fost chemaţi la o rugăciune specială pentru cei peste 30 de mii de evrei deportaţi din Oradea în 1944.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Reabilitarea sinagogii a început în 2012, când Ambasada Statelor Unite ale Americii a oferit o finanţare în valoare de 130 de mii de dolari. Banii nu au ajuns însă pentru toate lucrările care s-au oprit şi au stagnat ani la rând. Salvarea a venit din partea Primăriei Oradea, care a preluat clădirea. Administraţia locală a investit aproape 400 de mii de lei în refacerea sistemului de încălzire, a reţelellor electrice şi a finisajelor interioare şi exterioare.
"Este extraordinar cum s-a reuşit să se refacă. Simplu! S-a refăcut exact ceea ce trebuie. Atmosfera dintr-o sinagogă."
"Sunt impresionată de ceea ce s-a realizat. Este, în sfârşit, o dovadă de respect pentru viaţa zecilor de mii de evrei care au trăit în acest oraş, care au contribuit la dezvoltarea acestui oraş."
Autorităţile locale au decis ca lăcaşul de cult să fie transformat într-un spaţiu muzeal dedicat comunităţii evreieşti. Un loc special va fi dedicat celor peste 30 de mii de evrei deportaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial din Oradea.
"Aşteptăm pe toţi cei care doresc să contribuie la această amenajare muzeală. Familii de evrei din Oradea, care doresc să rămână în posteritate să ne contacteze pentru a completa această colecţie", spune Angela Lupşe, directoarea Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea.
Una dintre cele mai impresionante poveşti ale celor care au trecut prin ororile deportării şi detenţiei în ghetou este cea a Evei Heyman.
"Eva Heyman a fost o fetiţă de 13 ani din Oradea care, precum Anne Frank a scris un scurt jurnal în ghetoul din Oradea înainte de a fi deportată în lagărul de la Auschwitz înainte de a deveni o victimă a Holocaustului. Fetiţa are o statuie în actualul parc Nicolae Bălcescu din Oradea, locul de unde au fost deportaţi peste 30 de mii de evrei", a relatat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.
Sinagoga Aachvas Rein a fost construită în 1928 după planurile arhitectului Lobl Ferenc şi a fost ultimul templui mozaic ridicat în Oradea. Lăcaşul de cult avea în trecut o capcitate de 450 de locuri, dintre care 300 de locuri pentru bărbaţi în naos şi 150 de locuri pentru femei în balcoane.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News