Schi la polul zăpezii din România. În Stâna de Vale se poate schia până în luna martie
Dacă sunteţi amator de ieşiri în natură, dar vreţi să evitaţi aglomeraţia din marile staţiuni, Stâna de Vale pare să fie destinaţia perfectă. Pol al precipitaţiilor din România, staţiunea oferă un adevărat spectacol după ninsorile din ultimele săptămâni. Aflată la peste o mie de metri altitudine, Stâna de Vale are atracții pentru turiștii de toate vârstele: două pârtii de schi, una de sanie și instalații de tubing.
Sezonul de schi s-a deschis mai devreme în Chile
Cât costă să mergi la schi în România
Sărituri cu schiurile și snowmobilul prin foc
S-au deschis pârtiile din Poiana Brașov
Cum arată „Coborârea supremă” în Alpi
Câteva zile de vacanță la munte în România costă cât în Austria
Germania. Stațiunile de schi, în impas
Soci: 738 de schiori în costume de baie
Aglomerație în Poiana Brașov, în ultimul weekend înainte de noile restricții
Drumul spre stațiunea Stâna de Vale urcă pe serpentine și curbe strânse până în inima munților Apuseni. Aici zăpada căzută pe ramurile copacilor şi peisajele de la înălțime sunt de-a dreptul încântătoare. Stâna de Vale este polul precipitaţiilor din România, iar după căderile masive de zăpadă din ultimele săptămâni, turiștii nu au întârziat să apară pe pârtii.
“Eu zic că este cea mai mare zăpadă din ultimii 10-15 ani la această dată calendaristică. Deja zăpada este, în Stâna de Vale, de 80 de centimetri, sus pe munte depășește sigur un metru”, spune Mircea Petrescu, de la Salvamont Bihor.
“Eu am crescut aici și vă pot certifica că (...) Stâna de Vale are cel mai bun strat de zăpadă și cea mai lungă perioadă de acoperire a solului cu zăpadă. Noi schiem și în luna mai câteodată, pe pârtiile nordice, sus, în munte. Aici jos s-a mai schiat și în aprilie”, își amintește Cristian Leon Dan, monitor de schi.
Atracții sunt pentru toate vârstele, de la cei mici până la cei mari. Stațiunea are două pârtii, una de 600 de metri și una de 170, o pârtie pentru sanie și instalații de tubing.
“Zăpada este foarte mare, pufoasă, sunt niște brazi imenși, nu am mai văzut așa ceva până acum”, este surprinsă o turistă.
“- Mă distrez foarte bine, îmi place să mă dau cu schiurile.
- De când schiezi?
- Acum am început să schiez, am învățat”, se bucură un copil.
Aflată la doar câteva zeci de kilometri de stațiunea Vârtop-Arieșeni, Stâna de Vale este preferată de unii turiști pentru că este mai puțin aglomerată și pentru că este mai prietenoasă cu cei mici. Prețurile încep de la 4 lei pentru copii și studenți pentru o urcare cu teleschiul, însă există şi varianta unui abonament de o zi, care în cazul adulţilor costă 100 de lei.
O tură cu colacul pe pista de tubing costă 5 lei, iar pentru 30 de lei vă puteți închiria echipament de schiat pentru întreaga zi.
Aflat în permanență la baza pârtiilor, salvatorii montani recomandă turiștilor să nu se aventureze în drumeții, din cauza stratului gros de zăpadă, care poate provoca avalanşe. Cei care vor să ajungă în Stâna de Vale trebuie să o ia pe DN76, până la Beiuş. De aici, mai au de parcurs 25 de kilometri până în staţiunea montană din judeţul Bihor.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News