România, în diagonală, la pas. Trei cercetași au străbătut 1000 de kilometri pe jos
Sunt tineri, dar cu ambiție și voință de fier. Au demonstrat-o în ultima lună, pas cu pas, făcut prin România, de la un capăt la altul al țării. Adrian, Silviu și Iustinian, trei adolescenți cercetași, și-au numit expediția "Diagonal" și au plecat la drum pe 15 iunie, din Mangalia cu destinația Negrești-Oaș. După 950 de kilometri parcurși pe jos, miercuri au făcut un scurt popas în Baia Mare.
Călătorie de coșmar spre mare
Olandezii cer falimentul șantierului naval Mangalia
Cine este judecătoarea de la procesul lui Vlad Pascu
Operațiune de salvare pe litoral
Ucigașa Alinei a fost filmată când a abandonat cadavrul în parcul din Mangalia
Filmul crimei din Mangalia, reconstituit
Primele imagini cu suspecta în cazul crimei din Mangalia
Taxa de parcare din Mamaia ar putea dispărea noaptea
Delfinii din Marea Neagră au devenit victime ale războiului din Ucraina
Pe Adi, Silviu și Iusti i-am întâlnit miercuri, la prânz, în apropiere de Baia Mare, la "borna" 950 a visului lor de 1000 de kilometri. În pas alert, cu rucsacii în spate și nelipsitele eșarfe de cercetași la gât.
"România este frumoasă și în diagonal, și în x și în cerc, e România frumoasă", este convins Adrian Grigorescu.
Cei 3 tineri au pornit, pe 15 iunie, din Mangalia cu scopul de a promova cercetășia. Au străbătut țara la pas și au învățat, spun ei, să trăiască și să prețuiască viața secundă cu secundă.
"- Ce te-a învățat această călătorie?
- În primul rând să mă bucur de fiecare moment. Am învățat multe lucruri; cel mai importat - cum să îmi gestionez timpul foarte bine și să știu să fiu prezent în fiecare moment", a mărturisit Iustinian Potoroacă.
Cu 40 de kilometri parcurși pe jos în fiecare zi, pe soare sau pe ploaie, tinerii spun că nu s-au gândit nici măcar o clipă să își abandoneze misiunea. Cu atât mai mult cu cât lecțiile primite vor conta o viață întreagă.
"M-a schimbat cu siguranță. M-a călit și mi-a dat așa, un fel de lecție de viață. M-a învățat să mă educ pe mine însumi, să-mi dozez energia, curajul, forța", spune Silviu Timofte.
Adrian Grigorescu îl completează: "Simt că am crescut foarte mult doar într-o singură lună."
Dincolo de peisajele frumoase pe care le-au descoperit în drumul lor, oamenii frumoși și calzi pe care i-au cunoscut au făcut diferența, spun tinerii.
"Ce m-a învățat? M-a învățat că încă există omenie pe pământ, că te poți baza foarte mult pe oameni și că din puținul altora te poți bucura și tu foarte mult", spune Adrian Grigorescu.
"Oamenii ne opreau, ne chemau în casa lor, să ne cazeze, să ne dea de mâncare. Asta a fost cel mai fain", îşi aminteşte Silviu Timofte.
Aurelia și Nelu, la rândul lor bunici de cercetași, au aflat de pe internet despre expediția de 1000 de kilometri a tinerilor și i-au așteptat în apropiere de Baia Mare, cu gogoși și pepene verde.
"- Am făcut gogoși și am ieșit în întâmpinare.
- Ce părere aveți despre inițiativa lor?
- E grozavă, e deosebită. La vârsta asta să faci diagonala asta a țării, e super", consideră Aurelia Brumă.
"Nu cred că mulți pot să traverseze România de la un capăt la altul. Trebuie o voință de fier. E minunat, minunat", este convins Ioan Brumă.
Pentru tinerii cercetași misiunea "Diagonal", 1.000 de kilometri la pas, în diagonală, prin România s-a încheiat joi după-amiază, la Negrești-Oaș.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News