Live

Reportaj al televiziunii publice din Danemarca despre un absolvent al Facultății de Medicină din Oradea, reclamat pentru slaba pregătire profesională

Data actualizării: Data publicării:
sursă: captură din materialul difuzat de televiziunea publică din Danemarca

Un reportaj difuzat de televiziunea naţională din Danemarca pune într-o lumină proastă învăţământul medical românesc. Un absolvent al facultăţii de medicină din Oradea a ajuns subiectul unui material, după ce mai mulţi pacienţi din spitalul în care profesează au reclamat slaba sa pregătire profesională. Tânărul născut în Somalia, dar având cetăţenie daneză, a studiat medicina la Oradea timp de trei ani. Reprezentanţii facultăţii spun însă că acest absolvent, notat cu 5 la examenul de licenţă, nu este reprezentativ pentru instituţia de învăţământ superior din Oradea.

Reportajul televiziunii daneze (care poate fi urmărit AICI) a prezentat cazul unui absolvent al Facultăţii de Medicină din Oradea, care a greşit tratamentele şi a fost acuzat de pacienţi că nu ştia nici măcar să îi consulte. Pentru a documenta subiectul, reporterii danezi au fost în România, unde au stat de vorbă cu studenţii şi profesorii facultăţii orădene.

”El (absolventul ajuns medic în Danemarca) a stat doar trei ani la noi, timp în care noi am avut 1500 de studenţi care au absolvit. Dacă o să calculăm, el reprezintă undeva 0,006%”, a declarat Ligia Burtă, prorector al Universităţii din Oradea.

Medicul danez a absolvit facultatea de medicină din Oradea în 2016, după ce trei ani îi făcuse în Ucraina. La lucrarea scrisă a obţinut nota 5, în timp ce prezentarea a fost notată cu 10. Profesorii din Oradea şi-l amintesc ca un student mediocru spre slab.

”Avem un feedback cu studenţii care termină la noi, ne întâlnim la 5-10 ani şi majoritatea sunt realizaţi. Nu a avut reclamaţii din partea unor spitale de afară sau al unor asociaţii ale pacienţilor că absolvenţii de la Oradea sunt prost pregătiţi”, susține Adrian Maghiar, decanul Facultăţii de Medicină din Oradea.

La facultatea de medicină din Oradea studiază aproape 100 de studenţi străini doar în anul întâi.

”Profesorii fac o treabă bună, se străduiesc. Trebuie să te pregăteşti pentru a face faţă la această şcoală”, spune un student din Finlanda.

”- Vrei să profesezi acasă?
- Da.
- Deci crezi că această facultate este bună?
- Da”, confirmă un student din Israel.

”Facultatea de Medicină din Oradea oferă o specializare în limba engleză. Taxa de 22.500 de lei pe an, deşi cea mai mare a Universităţii din Oradea, este considerată accesibilă de majoritatea celor care vin să studieze aici”, a relatat Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24 Oradea.

Reportajul televiziunii daneze vine pe fondul mai multor scandaluri de corupţie în sânul Facultăţii de Medicină din Oradea, care funcționează de 28 de ani și este cea mai căutată din oraș. Trei profesori ai instituției au fost prinşi în ultimii ani în timp ce luau mită pentru promovarea examenelor.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Florin Lucuţa

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Val de anchete în Târgu Jiu, după moartea băiatului de 16 ani în camera de gardă. Ce spune medicul acuzat că nu a vrut să îl opereze

Un ginecolog fals din București, condamnat la 14 ani de închisoare, după ce a fost acuzat că a violat patru paciente

Ucraina depinde de ajutorul militar occidental, dar și de de donațiile private. Și ambele par a se epuiza rapid

Medic din Mureș, acuzat că a refuzat un caz, iar pacientul a murit. „A declarat că era aproape de finalul programului”

Partenerii noștri