Realizate acum 100 de ani, porțile Art Nouveau ale Oradei vor fi incluse într-un circuit turistic separat
Decoraţiuni vechi de peste 100 de ani care împodobesc porţile palatelor din zona istorică a municipiului Oradea atrag privirile turiştilor. Zeci de astfel de lucrări îi farmecă pe trecători prin motivele florale şi simbolurile fantastice pe care le înfăţişează privirilor: de la păsări şi flori până la forme geometrice. Porțile Art Nouveau ale orașului vor fi incluse în curând într-un circuit turistic special.
Ian Anderson, solistul trupei Jethro Tull, ajută pisicile fără stăpân din Oradea
Orașul din România în care ești amendat dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire
Cea mai mare macara din România
Panică în Oradea
Crimă șocantă în Oradea
Crimă filmată de camerele de supraveghere pe un drum de lângă Oradea
Un tren a luat foc la intrarea în gara din Oradea
Accident grav în Oradea. Două mașini s-au ciocnit frontal. Un copil a ajuns în comă la spital
În periplul lor prin zona istorică a Oradei, turiştii descoperă frumuseţea discretă a porţilor care păzesc lumea interioară a clădirilor monument istoric. Sunt zeci de astfel de lucrări realizate acum mai bine de un veac. Autenticitatea lor stă în faptul că au fost gândite în spiritul stilului secession, cu motive și linii sinuoase din fier, inspirate din lumea vegetală.
„În Oradea, frumusețea porților este dată de faptul că ele aparțin stilului art nouveau, în marea lor majoritate, cele mai spectaculoase. Aceste porți au în special elemente florale, aceste elemente sinuoase care într-un fel le fac ca niște grădini verticale", spune Ramona Novicov, critic de artă.
Una dintre cele mai spectaculoase porți Art Nouveau este cea a Palatului Vulturul Negru. La fel ca şi clădirea, o adevărată bijuterie arhitecturală considerată simbol al Oradei, porțile acesteia au fost recent restaurate. De altfel, sunt singurele din oraş care şi-au recăpătat strălucirea de odinioară.
„Decorația lor nu este întâmplătoare, este făcută din elemente florale inspirate din arta tradițională populară transilvăneană și motivul central este cel floral", a explicat Ramona Novicov.
O altă creație Art Nouveau este poarta Palatului Fuchsl, construit la începutul secolulului al XIX-lea. Este prima clădire din Oradea construită în stil secession şi poartă numele fraților Fucshl, doi mari comercianți de vinuri. Poarta palatului este considerată cea mai frumoasă din oraş.
„Poarta aceasta este făcută pentru ei și are ca motiv principal evident vița de vie, este poarta cea mai fermecătoare și cu o poveste distinctă în Oradea, nu are pereche", consideră criticul de artă.
Cea mai cunoscută poartă a orașului este însă cea a Hotelului Parc, situat în zona pietonală a urbei. Eleganța feroneriei, cu motivele ei sinuoase atrage mereu toate privirile.
„Stilul ei este așa numitul coup de fouet, lovitură de bici și este de o eleganță, de o frumusețe fără seamăn în Oradea, astfel de porți mai găsim la Bruxelles, în partea nord-vestică a Europei", susţine Ramona Novicov, critic de artă.
Porțile celor mai importante clădiri Art Nouveau ale Oradei urmează să fie incluse într-un proiect realizat de specialişti ai Facultăţii de Arte şi studenţi. În cadrul acestuia, uşile masive vor fi incluse într-un circuit turistic separat care va fi definitivat până în 2019.
Reporter: Andrada Rește
Operator: Gabor Szilagyi
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News