Proiectele CJ Bihor pentru 2018 | Campus şcolar, parc ştiinţific şi bloc ANL
Planuri pentru Oradea croite de Consiliul Judeţean Bihor. Administraţia judeţeană are de gând să construiască în reşedinţa Bihorului un campus şcolar pentru copiii cu nevoi speciale, un parc tehnologic şi un bloc ANL pentru angajaţii instituţiei. Investiţia totală este de câteva zeci de milioane de euro, bani pe care CJ Bihor nu îi are. Speră totuşi să-i obţină din fonduri europene sau guvernamentale.
Bolojan: Am concediat la început de mandat 50% din colegi
Arafat: Funcționarii se tem să facă proiecte de milioane de euro
Suma imensă pe care statul a plătit-o ca despăgubiri constructorilor de autostrăzi
Cristian Ghinea, despre prezentările de 6 și 3 pagini prin care Guvernul cere 128 de milioane de euro în PNRR
Povestea de succes a dezvoltării Aradului
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Conform preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, numărul oficial al copiilor cu nevoi speciale din judeţ a ajuns la 1356, cu 400 mai mulţi decât acum 6 ani. În realitate, autorităţile estimează că numărul este mult mai mare, însă din cauza posibilităţilor reduse ale părinţilor cei mici nu sunt înscrişi la şcoală.
Astfel, campusul şcolar ce va fi construit în Oradea ar putea găzdui aproximativ 2.000 de copii cu nevoi speciale. Din lipsa banilor, o soluţie ar fi ridicarea pe bucăţi a clădirilor.
"Dacă vom putea construi parte de clădire, şcoală şi partea de internat - va fi un proiect. După aceea, pe alt proiect vom încerca să construim partea de animale, grajd sau din surse proprii, dacă nu sunt o sumă imensă", a precizat Sandor Pasztor, preşedintele CJ Bihor.
O altă investiţie a Consiliului Judeţean va fi un parc ştiinţific şi tehnologic. Acesta va fi amenajat pe terenul de aproape 50 de mii de metri pătraţi deţinut de CJ Bihor în vecinătatea Cimitirului Municipal. Costurile se vor situa între şapte şi zece milioane de euro, în funcţie de gradul de cofinanţare care îi va reveni instituţiei bihorene.
Reprezentanţii Consiliului au avut întâlniri cu mai multe firme din judeţ, iar 11 dintre ele au semnat deja un acord de susţinere.
"Domeniile principale de activitate conform strategiei naţionale de cercetare sunt: tehnologii şi materiale avansate, tehnologii informaţionale, spaţiu şi securitate, sănătate, bioeconomie, energie, mediu şi schimbări climatice", a explicat preşedintele CJ Bihor.
Autorităţile judeţene intenţionează să depună o cerere de finanţare pentru ridicarea unui bloc ANL cu 24 de locuinţe. Acesta ar urma să fie folosit de angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Banii ar putea fi alocaţi, însă, abia din 2019.
Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Norbert Hegedus
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News