Live

Pesta porcină africană scumpeşte carnea de porc

Data actualizării: Data publicării:

Porcul de Crăciun va costa mai mai mult în judeţele afectate de pesta porcină africană. În Bihor, de exemplu, preţul unui kilogram de carne de porc, în viu, s-a scumpit cu 50% faţă de anul trecut, iar până de Sărbători, el s-ar putea dubla, spun fermierii.

Crescătorii spun că pesta porcină africană a redus numărul porcilor din judeţele afectate. Doar în Bihor au fost ucise mai bine de o mie de animale în cele 26 de focare depistate, iar la nivel naţional numărul sacrificărilor a ajuns la 384 de mii. În schimb, cererea pentru carnea de porc este, în continuare, mare.

"Lumea auzind e boală a încercat să-i vândă, să-i taie. S-au golit gospodăriile. Porcii vor fi puțini, foarte puțini și problema mare e că s-au distrus mulți care au avut scroafe și care erau mame care făceau purcei", spune Claudiu Molnar, fermier.

Drept urmare, fermierii au crescut deja prețurile la carnea de porc în viu de la 7 lei, cât era anul trecut, la 10 lei kilogramul. Vestea proastă este că până la sărbători, acestea vor urca cu încă câțiva lei.

"- Cu cât se vinde acum kilogramul?
- Păi de la 10 lei și va ajunge la 12 - 13 lei, cine știe cât va fi pe sărbători din cauza bolii ăsteia care s-a spus că a fost în țară, dar acolo vor fi prețurile."

Chiar şi aşa crescătorii susțin că prețul nu reflectă investiţiile în creșterea animalelor. "Sunt crescuți cu d-ale casei, cu cereale, dovleci, cartofi, nu cu concentrate ca în fermele mari, sunt crescuți bio cum s-ar zice și nici nu e prețul cum ar trebui să fie la ce calitate îi."

"Mă gândesc cu toată nebunia asta de pestă și tot ce s-a întâmplat în țară și în județ, o să fie prețul foarte discutabil și la 12 lei", consideră Pavel Tărău, fermier.

În ciuda creşterii prețurilor, carnea de porc continuă să fie un produs foarte cerut.

"Foarte scump, tot, tot, scump, scump și pensiile mici și... vai și amar. Nu se poate masă de sărbători fără carne de porc, dar s-ar putea că nu vor fi bani", spune o orădeancă.

După dezastrul provocat de pesta porcină africană, acum este testată eficiența măsurilor radicale luate de autorități. În mai multe zone au fost aduși porci santinelă care vor fi monitorizați pentru a se stabili dacă pericolul bolii a trecut.

Reporter: Anca Deac
Operator: Ticu Gheorghiță

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ecologiștii îi cer Papei Francisc să oprească tăierea unui brad de 200 de ani care ar trebui să decoreze Piața Sf. Petru de Crăciun

Prudență la cumpărarea cadourilor de Sărbători. O soluție: vânătoare de promoţii (Studiu)

Criză de specialiști în agricultură. Soluția găsită de antreprenori și ce salarii le propun viitorilor lor colegi: „Credem în tineri”

Recomandări pentru cumpărarea produselor de post. La ce trebuie să fim atenți

Partenerii noștri