O barcă din secolul al XI-lea, mutată sub pază armată
Operațiune sub pază armată, sâmbătă, în Oradea. Jandarmi cu arme în mâini au însoțit ultimul transport al unui exponat, de la Palatul Baroc la noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor. Este vorba despre o barcă din secolul al XI-lea pentru a cărei mutare a fost nevoie de două săptămâni de pregătire. A fost ultima din cele aproape o jumătate de milion de piese mutate în ultimele trei luni.
Antrenamente spectaculoase ale jandarmilor
O ambarcațiune a fost cuprinsă de flăcări pe Dunăre
Momentul în care o balenă răstoarnă o barcă în largul coastei New Hampshire. Cum au fost salvați pescarii de la bord
VIDEO. Nou scandal între Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf
Un urs a fost văzut în apropiere de București
Mai mulți jandarmi au fost atacați cu lopeți și cărămizi la Brăila
Incidente violente înaintea meciului Dinamo - UTA
Un taximetrist și-a dus clientul până pe pârtia de schi
Doi tineri au fost prinși cu droguri în curtea unui liceu din Timișoara
A fost agitație, sâmbătă, în Palatul Baroc, vechiul sediul al Muzeului Țării Crișurilor din Oradea. Timp de aproape trei ore, 20 de specialiști ai unei firme din București au pus umărul la scoaterea din clădire a lăzii în care se afla ultima piesă din colecția instituției: o barcă lungă de 13 metri și lată de trei metri, construită în secolul al XI-lea.
"O monoxilă descoperită în anii 70 pe Crișul Alb, pe malul râului, care a fost adusă la muzeu și restaurată. Era folosită pentru transportul mărfurilor de la munte la câmpie", a explicat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.
Timp de două săptămâni a fost pregătit ultimul transport spre noul sediu al muzeului.
"A trebuit să facem modificări în interior, a trebuit să îi construim o ladă specială și, de asemenea, să lucrăm cu două utilaje de liftare, dat fiind greutatea ei", a detaliat Tudor Chiriac, reprezentantul firmei de transport.
"Transportul este realizat cu ajutorul unui camion special, dotat cu perne de aer, astfel încât în cazul unui impact, marfa să nu se deterioreze. Transportul este supravegheat și de o echipă de intervenție a Jandarmeriei Bihor", a relatat Claudiu Mihuț, jurnalist Digi24 Oradea.
După un traseu de patru kilometri prin oraș, barca a ajuns în noul sediu al muzeului, pe Strada Armatei Române. Este locul în care au fost mutate în ultimele trei luni toate celelalte 450 de mii de piese de patrimoniu ale instituției. 1,3 milioane de lei a costat întregul proces efectuat de o firmă specializată din Capitală.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News