Live

Noaptea muzeelor | Mii de vizitatori la obiectivele din Oradea

Data publicării:

Mii de orădeni au profitat de oferta "Nopţii muzeelor" şi au vizitat gratuit expoziţiile şi obiectivele turistice din oraş. Chiar dacă instituţiile de cultură au fost deschise până târziu în noapte, oamenii au stat la rând ca să intre. Au fost curioşi să vadă colecţiile din noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, dar şi obiectele descoperite cu ocazia săpăturilor din Cetatea din Oradea.

Una dintre cele mai vizitate expoziții din noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor a fost cea dedicată lui Leonardo da Vinci. 45 de obiecte realizate din lemn și care respectă, în detaliu, schiţele din caietele marelui artist au fost atent analizate de vizitatori.

"Ideile lui Leonardo sunt interesante; la ora actuală sunt aplicații mult mai complexe, dar după ideile lui primordiale."

"- Ce v-a plăcut în mod deosebit?
- Toate, adică tehnologia veche.
- Am văzut că ați făcut și fotografii.
- Da, da."

Însă cel mai vizitat a fost Vivariul, recent inaugurat, care se întinde pe o suprafață de 100 de metri pătrați. 35 de acvarii şi 40 de specii de peşti și reptile au atras atenţia orădenilor.

"Este foarte interesant, mai ales pentru copii, după cum se poate observa e plin de copilași mici pe aici și observ multe animale micuțe, mai ales specii de pești."

"- Cum ți se pare expoziția?
- Interesantă.
- Și ce ai văzut interesant?
- Șerpi, am văzut multe specii de pești, reptile și mamifere."

Și Muzeul Orașului Oradea și-a deschis porțile pentru vizitatori în noaptea de sâmbătă spre duminică. Curioșii au putut vedea exponate de pe vremea dacilor, obiecte descoperite în urma săpăturilor arheologice din zona oraşului şi piese din primul război mondial.

"- Ne place mult, încercăm să găsim lucruri utile, să învețe și copilașii ceva frumos din toată această ieșire. Să nu se plictisească, să nu ne întoarcem repede acasă.
- Ați mai fost în cetate de când s-a renovat?
- Nu, deloc."

"Am văzut partea veche unde erau sicrie și alte monumente din trecut și au fost interesante."

Cu ocazia "Nopţii Muzeelor", în Oradea au mai fost deschise Turnul Primăriei, Sinagoga Zion și Palatul Baroc. Anul trecut, aproximativ 11 mii de persoane au participat la eveniment.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are artiști mulți, dar prea puține spații unde să-și expună creațiile. Cum ar putea statul să-i ajute luând exemplul altor țări

Noaptea Muzeelor a devenit noaptea protestelor. Sute de angajați din muzee și biblioteci au ieșit în stradă în fața Guvernului

Ciolacu, despre greva din Noaptea Muzeelor: „Mă duc voluntar patru ore. O să beau o cafea și o să rezist”

Noaptea Muzeelor 2024, marcată de proteste. Care sunt muzeele naţionale care vor fi deschise publicului sâmbătă şi care nu participă

Partenerii noștri