Muzeul Țării Beiuşului, casa cojocului copiat de Dior
Celebrele cojoace populare din Țara Beiușului, transformate în sursă de inspirație pentru casa de modă Dior, pot fi admirate de turiști la muzeul din Beiuș. Instituția este casă pentru costume create acum zeci de ani de meșterii locului. Alături de cojoace, curioșii pot admira o colecţie impresionantă de documente, obiecte vechi şi tablouri, toate adunate de la oamenii din zonă, de-a lungul mai multor decenii.
Scandal cu falsuri la Muzeul Național de Artă
Un român a creat pentru Dior o geantă
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Muzeul din Beiuș este ușor de găsit de către turiștii care își doresc să facă un popas în fosta casă a martirului Ioan Ciordaș. Impresionanta clădire, ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea în stil baroc eclectic cu diferite elemente de arhitectură, este situată chiar în centrul micului oraș.
"Această casă este tipică pentru gustul acesta victorian, aș spune, de sfârșit de secol al XIX-lea, câte un pic de baroc, câte un pic de rococo și neoclasicism și toate topite într-o casă impozantă", a explicat Ramona Novicov, critic de artă.
Muzeul are un subsol de mari dimensiuni și un parter înalt. La nivelul inferior veți găsi o expoziție dedicată etnografiei, care cuprinde obiecte de mare valoare care ilustrează ocupațiile tradiționale ale locuitorilor zonei. Sunt expuse piese legate de agricultură, creșterea animalelor și meștesugurile practicate în Țara Beiușului.
"Găsim obiecte confecționate în gospodăriile țărănești, toate sunt realizate de mână, sunt obiecte valoroase, unicat foarte multe dintre ele. Avem cea mai mare colecție de scaune antropomorfice din țară, sunt niște scaune de vatră", spune Cristian Țoța, muzeograf la muzeul din Beiuș.
Subsolul gãzduiește și o impresionantã colecție de costume populare şi straie specifice Țãrii Beiușului. Toate sunt de o frumusețe deosebitã în diversitatea și unicitatea lor.
"Printre obiectele expuse în cadrul secției de etnografie a muzeului regăsim și celebrul deja cojoc binșenesc care a devenit sursă de inspirație pentru casa Dior", a relatat Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.
"Avem costumele populare care, din nou, sunt toate lucrate de mână. Nu avem un obiect care să se repete, deci toate obiectele care sunt expuse și pe care le avem în depozite sunt obiecte unicat", susţine Cristian Țoța.
A doua expoziție de bază, cea de istorie, reunește documente importante, piese numismatice și tablouri ale unor importanți artiști ai zonei.
"Ne găsim în casa martirului Ioan Ciordaș și muzeul de sus este cu specific. Se referă la perioada redeșteptării naționale românilor, sfârșit de secol al XIX-lea, început de secol al XX-lea, lupta patrioților beiușeni pentru unirea cu țara-mamă."
"Niculiță Pop, un beiușan exemplar pentru acest oraș, a donat muzeului o colecție de tablouri din această Țară a Beiușului și figura lui este ca o stea, aș spune, pe frontispiciul Beiușului", susţine criticul de artă Ramona Novicov.
Muzeul din Beiuş adãposteşte de douã ori pe an, primãvara şi toamna, saloane temporare pe diferite teme, dar şi expoziţii.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News