MASH 2018 | 60 de studenți la Medicină participă la simulări de salvare în Apuseni
60 de studenți la Medicină, veniți din toată țara, și-au instalat corturile în inima Munților Apuseni. Aceștia învaţă de la specialiști cum să salveze victimele rănite pe trasee montane ori blocate în peșteri. Tabăra de medicină MASH se află la cea de-a XXI-a ediție și se desfăşoară an de an pe platoul Glăvoi din Munții Apuseni.
Ce a spus fiul lui Adrian Iovan după moartea tatălui în accidentul aviatic din Apuseni
Profesorul Alfred Bulai, acuzat de abuz sexual
Scandal uriaș la admiterea de la Arhitectură în București
La doar 17 ani, o fată și-a luat doctoratul în medicină
Violențe în campusuri din SUA
Un urs din Apuseni a eliberat peștii din bazinele unei păstrăvării
Greșelile pe care le fac studenții în sesiune
Universitățile din România pierd tot mai mulți studenți
Studenții Universității din București se plâng de condițiile din cămine
"Victima trebuie izolată. Dacă are vreo fractură, imobilizăm fractura respectivă, o punem în targă și începem procesul de evacuare, care poate să dureze mai multe ore."
"Fie că victima e la suprafață sau e în subteran, o primă echipă trebuie să ajungă cât mai repede acolo pentru a o stabiliza, a vedea care sunt leziunile."
Sunt primele sfaturi pe care le-au primit studenții la medicină care participă la tabăra MASH de anul acesta.. Tinerii au asistat la demonstrațiile făcute de salvatorii montani şi au văzut ce înseamnă eforturile pe care aceștia le depun.
"S-a evacuat un accidentat cu o targă UT pe o verticală de 25 de metri. Practic targa a fost lansată de un salvator montan și însoțit de un alt salvator montan până la sol, după care s-a făcut o simulare a unei salvări a unui speolog de către alt speolog, după care a urmat demonstrativa Salvaspeo propriu-zisă", a explicat Tudor Rus, director tehnic Salvaspeo România.
"O salvare speologică din mediul subteran este mult mai complexă față de evacuarea unei victime de la suprafață, pentru că în subteran totdeauna o să avem spații foarte înguste, întuneric și necesită un mare număr de salvatori", susţine Attila Szantovan, salvator montan.
Cei 60 de participanți la MASH 2018 vor dormi în cort o săptămână întreagă și vor învăța cum să salveze vieți în condiții dificile.
"Îmi plac foarte mult activitățile de munte și, având în vedere că sunt la facultatea de medicină, m-am gândit că mi s-ar potrivi tabăra aceasta și activitățile care se desfășoară aici", spune o studentă.
"Niciodată nu știi ce te așteaptă, nu știi când ajungi, când vii, dacă ceea ce ți se spune este și ceea ce e, de fapt, la caz, nu știi niciodată cum evoluează victima pe parcurs. E o chestie foarte faină", crede o tânără.
"Elementele acestea de salvare speologică și statul la cort timp de o săptămână au fost cele care m-au atras", a explicat un student.
"Vor face ei înșiși un exerciţiu într-o peșteră din această zonă. Vor intra într-un grup restrâns cu salvamontiștii, vor face tehnici de speologie alpină, dar și elemente de cunoștințe de bază în acest sens: suportul vital de bază, elemente de managementul traumatismelor", a precizat dr. Hadrian Borcea, organizator al MASH 2018, șef UPU-SMURD Bihor.
Studenții vor rămâne în Munții Apuseni până pe 9 august.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News