Lucrări avansate la acoperișul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, o investiție de 8 milioane de lei
Încet, dar sigur, sunt șterse urmele incendiului care a devastat, în vara anului trecut, Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea. După lucrările de urgenţă făcute pentru a proteja clădirea în timpul sezonului rece, constructorii au trecut la realizarea acoperişului. Montarea completă a acestuia se va încheia în luna mai, când experţii vor putea începe restaurarea interiorului clădirii istorice.
În cât timp vor putea începe lucrările la Planșeul Unirii. Anunțul lui Nicușor Dan
Copaci și stâlpi doborâți de vântul puternic în București
Cel mai mare parc construit în ultimii 30 de ani în București-Ilfov stă închis la 4 ani de la startul lucrărilor
Statul la stat. Brăila își așteaptă bazinul olimpic
Furtuna a făcut ravagii în Alba
Vijeliile au măturat zeci de localități
Furtuna a făcut ravagii în Timiș
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Muncitorii lucrează de zor la refacerea acoperișului Palatului Episcopal Greco-Catolic, distrus de incendiul din seara de 25 august 2018.
”S-a realizat planşeul din beton armat pe grinzi metalice şi tablă cutată ca şi cofraj pierdut, turnat în proporţie de aproximativ 70-75% din totalul suprafeţei”, a explicat Alexandru Bucur, inginer constructor.
Potrivit contractului, constructorul mai are două luni la dispoziție pentru a termina acoperișul.
”Valoarea contractului se ridică undeva la 7,960 de milioane de lei, fără TVA, şi include tot ce ţine de partea de expertiză, avize, inclusiv partea de lucrări. Acum se lucrează pe mai multe fronturi. Au fost turnate planşeele pe partea mai lungă a clădirii”, a detaliat Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar Oradea.
”În paralel, s-a pornit şi executarea şarpantei de lemn într-o nouă formulă, respectiv înlocuirea vechii şarpante din elemente de lemn, grinzi, popi, pane, căpriori, cu o structură modernă. Această lucrare în derulare este aproximativ 40% realizată în acest moment”, a adăugat Alexandru Bucur.
Refacerea palatului episcopal va dura aproximativ 3 ani şi va costa în jur de 5 milioane de euro. Preluată în administrare de Primăria Oradea pe o perioadă de 20 de ani, clădirea va găzdui un centru multicultural. După reabilitare, o treime din imobil va fi ocupată de sediul curiei episcopale.
În paralel, la câteva zeci de metri distanță, alți muncitori lucrează la un proiect de peste trei milioane și jumătate de lei. Cu acești bani Piața Unirii va fi extinsă cu 3.000 de meri pătrați cât măsoară spațiul refăcut în jurul catedralei greco-catolice.
”Această zonă va fi pavată cu piatră de porfir, cubeţi. Va fi un pavaj asemenea celui din Piaţa Unirii, tocmai pentru că ne dorim ca această zonă să fie o zonă de conexiune între alte puncte turistice din oraş”, a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News