Live

Lecții practice de agriculturã profitabilã, la un liceu din Maramureş

Data actualizării: Data publicării:

Agricultori încă de pe băncile școlii. Elevii liceului tehnologic din Seini, județul Maramureș, se mândresc cu o recoltă bogată de spanac și pregătesc acum cultura de roșii. Serele și solariile școlii sunt pline de plante, iar marfa este livrată proaspătă direct pe mesele localnicilor. Liceenii muncesc în cadrul orelor de practică și sunt încântați că recolta lor se vinde ca... pâinea caldă.

"Prima dată în solar am avut nevoie de lucrarea solului, pregătirea patului germinativ. După aceea l-am semănat și avem nevoie, la spanac, că îi place umiditatea în sol, după cum vedeți avem irigație tot timpul", a explicat Călin Krausz, elev la profilul Agricultură.

Elevii Liceului Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde" din Seini învațã, încã de pe bãncile școlii, cum sã devinã agricultori. Odatã însușitã partea teoreticã la orele de curs, urmeazã practica în cele şase solarii și două sere din curtea instituției.

"Insistăm sa creăm un elev care să devină un bun antrenor, specialist în partea lui de pregătire: agricultură, respectiv economic, dar în același timp să devină și un om de afaceri", a precizat Mihai Pop, directorul Liceului Agricol din Seini.

Elevii participã cu drag la orele de practicã unde sunt îndrumați de profesori.

"Se obține întâi producția de răsaduri care vine semănată, după care, sigur, se înființează cu, în general, toate culturile: tomate, ardei, vinete", spune Dan Constantea, profesor de agronomie.

"De la o sămânță să vezi cum uzi planta, să vezi cum crește. Este o fericire pentru că tu ai facut lucrul acela și știi că de la zero, de la o sămânță mică a ajuns o plantă", explică Lorena Moldovan, elevă la profilul Agricultură.

Dacã partea de producție le revine elevilor de la profilul Agriculturã, de vânzare se ocupã colegii de la profilul Economic. Ca sã îi încurajeze, localnicii cumpãrã produsele direct din serã.

" - Ce părere aveți despre activitatea lor?
- E bună, constructivă. Îi învață până la urmă să și producă, să și vândă", spune un client.

Primãria orașului Seini le oferã, gratuit, tinerilor agricultori pãmânt și lemne pentru sere și solarii. "Le dăm o mână de ajutor la sere și ne bucurăm tare mult că mai sunt copii care și doresc să muncească", a precizat Gabriela Tulbure, primarul orașului Seini.

Ca urmare a orelor de practicã fãcute în serele și solariile liceului, elevii au obținut rezultate foarte bune și la olimpiada naționalã de agriculturã: 5 premii întâi în ultimii 7 ani.

"Eu îl numesc un laborator de premii, fiindcă la olimpiadele naționale acest laborator ne aduce, ne ridică foarte mult, la proba practică", consideră profesorul Dan Constantea.

"În serele și solariile liceului se produc, anual, cantități importate de legume. Numai anul trecut din vânzarea produselor s-au obținut încasări de aproximativ 12 mii de lei", a relatat Izabela Jurasko, jurnalist Digi24.

O treime din sumã le-a revenit, sub formã de premii, celor aproximativ 100 de elevi, iar cu banii rămaşi a fost cumpãrat un autoturism cu dublã comandã. Doi profesori au urmat luna aceasta cursuri de instructor, respectiv lector auto; astfel elevii care împlinesc 18 ani vor putea face școala de șoferi, gratuit, în cadrul liceului.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Când începe școala după vacanța de iarnă. Elevii se pregătesc pentru al treilea modul de cursuri

Guvernul elimină facilitățile fiscale din IT, construcţii şi agricultură și scade pragul de impozitare pentru IMM-uri

„Mulțumim cerului”. Speranță în agricultură după seceta din ultimii ani. Culturile de toamnă și livezile și-au revenit spectaculos

Elevii din ciclul preuniversitar pot promova doi ani de studiu într-unul, sub anumite condiții. Anunţul Ministerului Educaţiei

Partenerii noștri