Live

Investiţii de 22 de milioane de euro în sănătatea orădeană: laborator robotizat la Spitalul Judeţean şi o nouă clădire la "Municipal"

Data actualizării: Data publicării:

Spitalul Judeţean din Oradea va avea primul laborator de analize robotizat din sistemul public de sănătate din România. Proiectul în valoare de două milioane de euro ar putea fi deveni funcţional până în 2020 şi va fi finanţat aproape integral printr-un program de cooperare transfrontalieră România-Ungaria. Alte proiecte în valoare de aproximativ 19 milioane de euro vor fi implementate şi în Spitalul Municipal din Oradea.

Laboratorul de analize robotizat de la Spitalul Judeţean din Oradea va fi primul amenajat în spitalele publice din ţară. Acesta va permite reducerea timpului necesar analizelor medicale şi scăderea cu până la 30% a costurilor. În cadrul laboratorului vor exista o bază de date cu istoricul pacienţilor.

La aceasta se adaugă "un sistem de transport rapid între secţii, deci un transport pneumatic, şi implementarea de soluţii informatice care să ne permită furnizarea cât de repede a rezultatelor analizelor de laborator, atât în Spitalul Judeţean, cât şi în alte spitale cu care probabil laboratorul robotizat va avea contracte", susţine dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean Oradea.

Un alt proiect finanţat cu bani obţinuţi prin programul transfrontalier România-Ungaria presupune reabilitarea şi dotarea blocului operator, a secţiei de Terapie Intensivă şi a celei de ginecologie.

1,2 milioane de euro va primi în acest scop Spitalul Judeţean, la fel ca şi partenerul său în acest program - Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara. În schimb, unitatea medicală din Bihor va asigura o cofinanţare de 24.000 de euro.

"Clădirea veche a maternităţii a fost retrocedată, în clădirea nouă pe locul fostei spălătorii şi bucătării sunt spaţii generoase care pot să fie convertite în spaţii spitaliceşti şi prin asta s-ar rezolva o serie de probleme", susţine managerul Spitalului Judeţean Oradea.

Investiţii de şase ori mai mari vor fi în Spitalul Municipal din Oradea. Cel mai mare proiect presupune construirea unui nou corp de clădire, unde vor fi concentrate toate secţiile de pediatrie. Noua clădire va avea cinci etaje şi ar putea fi inaugurată în 2020.

"Această clădire va fi destinată exclusiv pediatriei, va avea 250 de paturi; la parter va avea UPU Urgenţe şi valoarea acestei clădiri este undeva la 10-12 milioane de euro", spune Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal Oradea.

Actuala clădire principală a Spitalului Municipal va găzdui toate secţiile pentru adulţi, unele aflate în prezent în alte imobile din oraş.

"Aceste secţii exterioare nu au altă soluţie - şi vorbim aici de pacienţi acuţi - nu au altă soluţie decât a fi aduse într-un corp central, monobloc, în Coposu. Raţiunea pentru care s-a construit spitalul nou este de a defalca definitiv circuitul de adulţi de cel de copii", a precizat Dacian Foncea, director financiar al spitalului.

Alte 7 milioane de euro vor fi investite în trei proiecte: dotarea cu un sistem integrat de telemedicină, achiziţionarea unui computer tomograf în valoare de 1,2 milioane de euro şi construirea unei noi clădiri care să adăpostească o sală de mese de 300 de locuri, un amfiteatru pentru studenţi şi locuinţe de protocol.

Oficiali din sănătatea orădeană susţin că se doreşte transformarea Spitalului Muncipal în centru de diagnostic şi tratament, iar Spitalul Judeţean să trateze doar cazurile de urgenţă.

Reporter: Bianca Firezar / Operator: Norbert Hegedus

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicuşor Dan doreşte majorarea taxelor locale, însă numai dacă banii ajung la Primăria Capitalei pentru investiţii

Warren Buffett spune că i-a fost folosită imaginea pentru a promova candidați la alegeri. „Nici nu ştiu cum să intru pe Instagram”

UE va investi 1,8 miliarde de euro în R. Moldova în următorii 3 ani. În ce sectoare vor merge banii

Ciolacu spune că deficitul bugetar de 6,9% din PIB este „sustenabil” datorită investițiilor. „Ai băgat 1 euro, vin 6 sau 8 euro înapoi”

Partenerii noștri