Învăţământul dual, remediu pentru criza de meseriaşi
O bursă de 200 de lei pe lună, cazare, transport şi masă gratuite şi posibilitatea de a învăţa o meserie. Sunt ofertele cu care şcolile profesionale din Oradea încearcă să-i atragă pe tineri. Însă marele avantaj pe care îl au elevii este că, după trei ani de practică în cadrul unor companii din parcul industrial al oraşului, acestea sunt dispuse să-i angajeze. Le oferă astfel un viitor în meseria pe care au învăţat-o şi salarii motivante.
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre
Ministrul Predoiu vrea să schimbe „rapid” vârsta de pensionare a polițiștilor: „Este o lege proastă, o invitație la pensie”
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
FBI analizează legătura între explozia din Nevada și atacul din New Orleans. Ce le-a atras atenția anchetatorilor
Un marocan a intrat cu maşina în vitrina unei benzinării din Timișoara, după ce a încurcat frâna cu acceleraţia
Câți kilometri de autostradă și drum expres au fost inaugurați în 2024 și ce promit autoritățile pentru acest an
Benzina și călătoria cu metroul se scumpesc de la 1 ianuarie. Guvernul Ciolacu reintroduce „taxa pe stâlp”
Protest uriaș la Istanbul: Milioane de oameni au ieșit în stradă pentru Palestina, condamnând atacurile israeliene din Gaza
Călin Varga este în ultimul an la Colegiul Tehnic "Traian Vuia" din Oradea. În vacanţa de vară a fost angajat într-o companie din parcul industrial al oraşului, unde face şi practică de când a început anul şcolar.
"Din clasa a IX-a m-am înscris aici şi m-a pasionat sculăria, domeniul ăsta, am auzit că e foarte căutat şi e bună meseria", spune elevul.
A beneficiat de o bursă lunară de 200 de lei din partea statului, la care s-a adăugat o sumă identică de la compania pentru care a lucrat. În plus, a primit o masă caldă şi i-a fost asigurat transportul de acasă până la locul de muncă.
"Am avut posibilitatea să fiu angajat în vară, am putut să învăţ diferite lucruri, mai exact la strung, la freză şi în domeniul sculer-matriţer", spune Călin Varga.
Sunt ofertele de care au parte toţi elevii din învăţământul dual şi profesional, care învaţă astfel o meserie şi se pot angaja apoi în domeniul ales.
"Am învăţat cum se foloseşte maşina, cum se schimbă o piesă, cum se fabrică", spune Cristian Micloş, elev.
"Învăţăm şi meserie, avem şi loc de muncă după aceea şi avem tot ce ne trebuie", explică Liviu Bungău, elev.
Elevii din şcolile profesionale fac practică în cadrul companiilor între 2 şi 6 săptămâni pe an.
"În 2017 am avut, am primit 22 de elevi în practică, în prezent avem cincisprezece. O parte dintre ei au primit ofertă de muncă şi unii sunt colegi cu noi în prezent", susţine Marius Marcu, reprezentantul unei companii.
"După ce termin şcoala aş vrea să mă angajez, de exemplu, m-am gândit că aş putea să vin aici", îşi doreşte Alexandru Rogojan, elev.
Angajatorii recunosc că e nevoie de şcolile profesionale, în condiţiile în care găsesc tot mai greu specialişti.
"Ar trebui, într-adevăr, şcolile să încurajeze un pic meseriaşii, că asta e problema, nu avem meseriaşi, oameni specializaţi pe domeniile astea. Sunt tot mai puţini în ultimul timp", este de părere Călin Dolha, reprezentantul unei companii.
Iar ca să-i încurajeze pe elevii de gimnaziu să aleagă învăţământul dual, Colegiul Tehnic "Traian Vuia" din Oradea va organiza în martie "Săptămâna meseriilor". Adolescenţii vor afla că în următorul an şcolar, municipalitatea le va oferi cazare şi mâncare gratuită.
"Am constatat că la data la care copiii din clasa a VIII-a trec în partea de liceu, respectiv şcoală profesională, din numărul total dispar între o sută şi două sute de copii. Încercăm să prevenim acest abandon şcolar şi prin posibilităţile prin care noi le oferim", a precizat Alina Silaghi, directorul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea.
"În prezent, la şcoala profesională avem în jur de cinci sute de elevi care desfăşoară atât ore de pregătire teoretică, cât şi de pregătire practică", a declarat Daniela Vîlceanu, directorul Colegiului Tehnic "Traian Vuia" Oradea.
Anual, peste două mii de elevi fac practică în parcurile industriale din Oradea.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News