Live

Incendiile din istoria Episcopiei Greco-Catolice de Oradea

Data actualizării: Data publicării:

Incendiul de sâmbătă nu este primul căruia i-a căzut victimă reședința Episcopiei Greco-Catolice din Oradea. Prima dată se întâmpla în secolul al XIX-lea, când centrul oraşului a fost cuprins de foc, iar flăcările au distrus vechiul sediu al episcopiei și biserica Sfântul Nicolae. Alte trei incendii au afectat catedrala greco-catolică din Oradea de-a lungul a două secole.

În 19 iunie 1836, Oradea înfrunta cel mai mare incendiu din istoria orașului. Un foc mistuitor, care a durat trei zile, a făcut prăpăd pe malul stâng al Crișului Repede. Flăcările au distrus sute de case și construcții importante ale orașului.

Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea: "Focul a cuprins centrul Oradei, iar mai multe cladiri au fost afectate de incendiu. Prada i-a cazut și Catedrala greco-catolica Sfântul Nicolae al carei acoperiș a fost mistuit de flacari. La aproape 200 de ani de la acel moment, același lucru avea sa se întâmple și cu Episcopia Greco- Catolica din Oradea aflata la mica distanța de lacașul de cult."

Istoricii spun că locuințele din acea vreme erau lipsite de apărare în calea flăcărilor. Vântul puternic a dus la propagarea focului pe o distanță de câțiva kilometri.

Gabriel Moisa, istoric: "Cele mai multe case erau făcute din lemn, acoperișul cel puțin din lemn, acoperite cu stuf, cu vegetație, astfel încât, astfel pornind incendiul el a fost foarte greu de stăpânit."

Catedrala greco-catolic a suferit cel mai mult. Și sediul episcopiei din acele vremuri a fost cuprins de flacari.

Gabriel Moisa, istoric: "A fost afectat și fostul sediul al Episcopiei greco- catolice din Oradea. Era o altă clădire în această zonă, totuși a suferit prejudicii grave cu prilejul acelui incendiu."

Dovezi ale incendiului din 1836 au fost descoperite în urma cu un an, când, cu ocazia unor sapaturi a fost gasit un strat consistent de cenușa.

Doru Sicoe, istoric: "Stratul de cenușă întins pe kilometri practic, care se găsea până la un metru adâncime, să zicem. Era foarte vizibil și permanent peste tot și atunci ne-am dat seama că, într-adevăr, sunt urmele incendiului din 1836 care a devastat întregul oraș."

Nu este singurul incendiu cu care s-a confruntat catedrala greco-catolică din Oradea. În 1850, 1852 și 1902, alte trei incendii aveau să afecteze lăcașul de cult.

Ramona Novicov, critic de artă: "Vorbind la modul metaforic, biserica greco-catolică a trecut de multe ori printr-un foc mistuitor, este o biserică martiră și focul acesta care arde clădirile, din fericire nu arde spiritul."

Acum două zile însă, pentru a cincea oară în istoria locală, episcopia greco-catolică a fost pusă, din nou, la grea încercare, după ce acoperișul Palatului episcopal a fost cuprins de flăcări.

Ramona Novicov, critic de artă: "Toată lumea este convinsă că acest palat, în sfârșit, va renaște în frumusețea lui. Va fi refăcut, există planurile, există toate premisele și mai ales există solidaritatea orădenilor, a tuturor orădenilor va renaște în frumusețea lui."

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii, este prăznuit astăzi. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox pe 27 decembrie

Cum au păcălit serviciile de la Kiev pensionarii ruși să producă o serie de explozii. Acuzațiile Moscovei

Scandal în curtea unei biserici din Constanța, după ce autoritățile au decis să demoleze niște anexe construite ilegal

Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”

Partenerii noștri