Live

Hristos a înviat! Mii de credincioși au celebrat Paștele în bisericile din Oradea şi Baia Mare

Data actualizării: Data publicării:

Hristos a înviat! - au spus mii de orădeni şi băimăreni care au participat, sâmbătă, la slujba de Înviere. Au primit lumină, au înconjurat lăcașele de cult, iar la final au primit Paștile sfințite din partea preoților. Toți s-au rugat pentru o lume mai bună, pentru pace și fericire.

Sute de credincioşi au celebrat cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii la Biserica cu Lună din Oradea. Au aprins lumânări şi s-au rugat pentru o lume mai bună.

"Ar trebui să însemne pentru noi pace în suflet, credinţă mai multă în Iisus şi fericire."

"Înseamnă totul. Ar trebui să primi această sărbătoare cu sufletul curat şi cu încredere."

Construit începând cu 1784, lăcaşul de cult reprezintă un adevărat triumf al ortodoxiei în fostul imperiu habsburgic. Imediat după răscoala lui Horia, Cloşca şi Crişan, românii începeau să îşi facă tot mai auzită vocea şi îşi cereau drepturile. Construită în stil occidental, biserica ortodoxă are hramul Adormirii Maicii Domnului.

Vizavi de Biserica cu Lună, credincioşii greco-catolici asistau la slujba de înviere în catedrala Sfântul Nicolae. Au adus cu ei coşuri cu alimente, care la final au fost sfinţite de preoţi.

Slujba solemnă a fost acompaniată de corul seminariştilor Institutului Greco Catolic din Oradea, dirijat de maestrul Radu Mureşan.

"Cred că ar trebui ca sufletele să fie mai curate şi fiecare să gândim din inimă, pentru că lumea numai de sărbători şi imediat după păstrează pe Domnul în inimă."

"Cred că ar trebui să fim mai umani, ca să o putem primi la adevărata ei valoare."

În Baia Mare, peste 10 mii de credincioşi au luat Lumina Învierii de la Catedrala Ortodoxă Episcopală "Sfânta Treime". Slujba a fost oficiată acolo de Preasfinţitul Iustin, Mitropolitul Maramureşului şi Sătmarului.

"E un moment unic în an şi e bine să îl petrecem cum se cuvinte."

"Acasă nu rezolvăm nimic, decât aici. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi a lui Isus Cristos şi a tuturor sfinţilor."

Conform tradiţiei, credincioşii au adus cu ei şi coşuri pline cu bucate tradiţionale pentru a fi mai întâi sfinţite şi abia apoi mâncate la masa de Paşte.

Reporteri: Izabela Jurasko, Bogdan Băcilă
Operatori: Kristian Kosa, Constantin Gheorghiță

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Calendar ortodox 21 noiembrie. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Ce reprezintă sărbătoarea cu cruce roșie din postul Crăciunului

Calendar ortodox pe luna noiembrie 2024. Trei sărbători mari sunt prăznuite în această lună. În noiembrie începe și Postul Crăciunului

Calendar ortodox 11 octombrie. Astăzi este sărbătoarea Sfântul Filip. Mulți români îi poartă numele și își serbează onomastica

Pelerinajul de Sfânta Parascheva, mană cerească pentru afacerile din Iași. Cât ar urma să încaseze antreprenorii din oraș în 8 zile

Partenerii noștri