Heliport nefuncțional din lipsa banilor pentru întreținere
Heliport nefuncțional, pacienți transportați cu ambulanța. Se întâmplă în orașul bihorean Beiuș, unde deși există o platformă modernă, construită acum trei ani, medicii folosesc metoda clasică de transport a bolnavilor, cu ajutorul salvărilor. Heliportul nu poate fi folosit pentru că nu are personal care să-l deservească și nici autorizație de funcționare. Lipsită de fondurile necesare întreținerii platformei, primăria vrea să o treacă în administrarea spitalului local.
Consum uriaș de suplimente alimentare și vitamine în rândul românilor
Un bărbat a căzut pe șine, la Piața Unirii
Accident grav pe Autostrada Bucureşti - Pitești. Trei persoane au ajuns la spital. A fost chemat un elicopter SMURD
Accident între o mașină de pompieri care mergea la intervenție și un autoturism
Ce a găsit Corpul de Control la Spitalul Pantelimon
Dorel Săndesc, despre scandalul de la Pantelimon
Pacienţi trimişi la cabinete private pentru că medicii nu vor să lucreze în ambulatoriu
O ambulanță cu doi pacienți s-a răsturnat în Argeș
Arafat, după acuzațiile lui Piedone despre ambulanțele private de la Colectiv
Construit în anul 2015, heliportul de la marginea orașului Beiuș a fost realizat printr-o investiție a unei companii private, parteneră a SMURD la nivel național. Administrată de primăria locală, platforma a fost autorizată de Autoritatea Aeronautică în 2016. Timp de un an au fost preluați sau aduși la Beiuș peste 10 pacienți în fiecare lună.
Însă autorizația de funcționare nu a mai fost prelungită pentru că edilii nu au mai avut fondurile necesare pentru a întreține platforma.
"Cei de la Autoritatea Aeroportuară îți impun să ai pompier, pază și încă un membru. Noi, primăria, nu avem pompier angajat", spune Petru Mlendea, primarul orașului Beiuș.
"Este pus lacătul pe heliportul din Beiuș. De mai bine de un an nu mai are autorizație de funcționare, iar elicopterele SMURD sunt nevoite să aterizeze fie pe stadion, fie survolează zona până găsesc un câmp unde pot ateriza", a explicat Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.
"Acum un an, un an și ceva au fost ceva probleme când erau meciuri acolo și nu au vrut să le oprească. A aterizat pe un câmp lângă oraș. Acestea sunt improvizații și, evident, funcționează așa, ca orice improvizație, câteodată, dar ne trebuie și o soluție permanentă", susţine dr. Hadrian Borcea, medicul-șef SMUD Bihor.
Heliportul medical este construit la cinci kilometri de spitalul din Beiuș, dar accesul spre platformă se face pe un drum pietruit de doi kilometri. Gropile fac și mai dificil transportul pacienților până la heliport.
"S-a adoptat, după părerea mea, varianta cea mai proastă. Distanța este considerabilă și cu salvarea se face în jur de șapte-opt minute în circulație, nemaipunând la socoteală faptul că există și o barieră", consideră primarul orașului Beiuș.
La un moment dat s-a pus în discuție posibilitatea ca heliportul să fie construit în curtea spitalului, dar aceasta a căzut din motive tehnice.
Rămași fără platforma care ar asigura transportul bolnavilor spre Oradea în doar 10 minute, medicii își trimit pacienții spre reședința de județ cu ajutorul ambulanțelor.
"Drumul cu ambulanța este aproximativ o oră, până găsește elicopterul un loc de aterizare deseori durează 20-30 de minute. Deseori pacientul e mai bine să meargă cu ambulanța", spune dr. Hadrian Borcea.
La 60 de kilometri, la Spitalul Județean din Oradea funcționează de un an singurul heliport din țară construit pe o unitate medicală. Aici elicopterul SMRD aterizează, în medie, de aproape 20 de ori pe lună.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News