Grevă japoneză în penitenciare
Cei 75 de membri ai sindicatului din cadrul Penitenciarul Oradea au intrat vineri dimineaţă în tură cu banderole albe pe braţ.
Cine este Mihail Kavelașvili, fostul fotbalist ales președinte al Georgiei
Apelul la 112 care anunța că Potra pregătește proteste
Congres medical internațional în Oradea. 11 operații au fost transmise live, simultan, în două spitale
Alegeri parlamentare 2024: Vocea românilor întorși acasă în ziua de care depinde soarta țării
„Să înceapă magia!”. Cum arată Târgul de Crăciun din Oradea
A cincea seară de proteste în București
Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene
Ian Anderson, solistul trupei Jethro Tull, ajută pisicile fără stăpân din Oradea
VIDEO: Protest cu zeci de mii de oameni în Valencia, în urma inundațiilor. Ce au reclamat oamenii
"Principalele probleme cu care ne confruntăm sunt lipsa condițiilor de muncă, condiții decente de muncă, o altă problemă spinoasă o reprezintă neplata orelor suplimentare care se acumulează în sistem. De exemplu, în momentul de față sunt aproximativ un milion de ore suplimentare care nu au fost compensate cu timpul corespunzător, dar nici nu au fost plătite", susţine Călin Ardelean, președintele sindicatului din Penitenciarul Oradea.
La Penitenciarul din Oradea, din cele 341 de posturi din organigramă, sunt ocupate doar 240. Din cauza lipsei de personal, angajații sunt obligați, prin statut, să facă ore suplimentare.
"Ajunge un agent sau un ofițer, de exemplu mă pot da pe mine, care azi fac funcția a trei colegi din care se află doi în concediu", spune Dănuț Breja, șef secție în cadrul Penitenciarului Oradea.
Mai mult de jumătate dintre orele în plus, nerecuperate în termen de 60 de zile, nu sunt plătite, spun sindicaliştii.
"S-au găsit soluții pentru a plăti orele suplimentare, dar cele pe care le facem din aprilie încoace. Tot ce a fost până în aprilie s-a lăsat fără niciun rezultat. Nu se respectă ce spune codul muncii, adică după 60 de zile, dacă nu ai reușit să o plătești acea oră suplimentară sau nu ai reușit să dai liber, o plătești", atrage atenţia Dănuț Breja.
Sindicaliștii reclamă reducerea pensiilor cu 30% în urma unei ordonanțe de urgență adoptată anul trecut şi trimiterea în Parlament a unui statut incomplet al polițistului de penitenciare.
"În mod paradoxal, în acest statut nu se regăsesc prevederile discutate cu organizațiile sindicale, ci doar măsurile administrative și de obligații pe care le-a găsit de cuviință domnul ministru Tudorel Toader să le cuprindă în acest statut", spune președintele sindicatului din Penitenciarul Oradea.
"Ar trebui deblocate posturile care se află în ștat și care nu sunt în momentul de față finanțate, alocarea fondurilor necesare îndeplinirii tuturor activităților în condiții optime, fonduri care au fost scăzute anul acesta", a precizat Daniela Țurcanu, ofițer instructor siguranță.
Următoarea acţiune de protest este programată pe 19 august, când va fi organizată o grevă cu exces de zel. Dacă revendicările nu le vor fi soluţionate, angajaţii din sistemul penitenciar vor recurge la pichetarea închisorilor şi la un miting în fața Ministerului Justiției.
La acestea se adaugă refuzul de a intra în serviciu în toate penitenciarele unde nu este asigurat personalul necesar.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News