Grevă de avertisment la Spitalul Judeţean. Zeci de sindicalişti Sanitas au protestat timp de două ore
Peste 70 de asistenţi, infirmiere, brancardieri ori chimişti, cu toții angajaţi ai Spitalului Judeţean din Oradea, au renunţat timp de două la muncă pentru a-şi cere drepturile. Sunt nemulţumiţi de plafonarea sporurilor, dar şi de condiţiile în care trebuie să lucreze.
Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene
VIDEO: Protest cu zeci de mii de oameni în Valencia, în urma inundațiilor. Ce au reclamat oamenii
Minerii protestează la Palatul Victoria, nemuțumiți de legea pensiilor
Pensionarii CFR protestează: Avem tăieri de pensie până la 4.000 de lei după recalculare
Protest al medicilor în Piața Victoriei, după scandalul Sf. Pantelimon
Pilot TAROM, despre zborurile anulate: „Nu a fost o grevă mascată. A fost o reacţie la condiţiile pe care le avem”
Motivele pentru care românii sunt tot mai nemulțumiți de sistemul de sănătate
Protest uriaș față de extrema dreaptă din Germania
Noaptea Muzeelor a devenit noaptea protestelor
"S-a votat la Primărie că se micşorează cu 25 % sporurile. Noi avem 50% în sală şi asta ne ţine în sus; am avea salariile foarte mici altfel", spune Marinela Luncan, asistent.
"Deservim şi urgenţele care vin şi noaptea, şi duminica, şi de Paşte, şi de Florii. Nu avem sărbători şi telefonul e mereu la noi ca să ştim când să venim", susţine Dan Corde, asistent.
Personalul medical cere un regulament bine stabilit, dar şi un contract colectiv de muncă - după ce ultimul a expirat în 2016.
"Mie mi-au tăiat de exemplu 10 zile de concediu de odihnă ca să fim plătiţi toţi, uniformizaţi, la 25 de zile, ca să nu mi se dea sporul de vechime", spune Adriana Bara, infirmieră.
În semn de solidaritate, în curtea spitalului au coborât medici de la secţia de Terapie Intensivă. Și bolnavii au susținut acțiunea revendicativă.
"Dacă unii consilieri locali consideră că medicii sau personalul auxiliar de pe o secţie de ATI nu sunt necesari sau indispensabili spitalului, probabil că se va ajunge la forme de protest mai grave, până la demisii în bloc", consideră dr. Tudorel Sabău, medic secţia ATI.
Protestatarii au anunțat conducerea spitalului în legătură cu greva din această dimineață. În cele două ore de protest serviciile medicale au fost asigurate în proporţie de 30%.
"Pentru urgenţe au rămas pe toate secţiile; au rămas colegii noştri în blocul operator, pe secţia de ATI, restul au coborât", susţine Adriana Vladu, preşedintele Sanitas Bihor.
Proteste au fost și la Spitalul de Recuperare din Băile Felix, în timp ce la Spitalul Municipal din Oradea angajaţii au declanșat o grevă japoneză. Dacă negocierile de marţi, dintre sindicalişti şi Ministerul Sănătăţii, nu vor avea un rezultat, vineri va fi organizată o grevă generală.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News