Facilități pentru dezvoltarea domeniului IT în Oradea. Burse pentru elevi şi finanţare pentru start-up-uri
"Realizează-te în Oradea!" Este îndemnul adresat liceenilor şi studenţilor din oraş de către autorităţile locale. Alături de antreprenori din domeniul IT, edilii vin cu o serie de facilităţi pentru a-i convinge pe tineri să rămână acasă şi să lucreze în cel mai dinamic domeniu al momentului. IT-iştii le vor îndruma primii paşi, iar cele mai bune idei ale unor start-up-uri locale vor primi finanţări.
România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time
Cea mai mică inimă artificială din lume, concepută de o echipă de studenți din Iași
De ce trăiesc românii cu 5 ani mai puțin decât ceilalți europeni
Eurostat: Românii stau cu părinții până la 28 de ani
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Profesorul Alfred Bulai, acuzat de abuz sexual
Scandal uriaș la admiterea de la Arhitectură în București
Tinerii sunt dezorientați profesional
Plata cu cardul peste tot în România, inclusiv în piețe
Timp de aproape două luni, reprezentanţi ai primăriei şi câţiva antreprenori locali din domeniul IT au lucrat la programul "Realizează-te în Oradea". E un proiect care îşi propune să finanţeze cele mai bune idei ale IT-iştilor aflaţi la început de drum și să îi stimuleze pe elevi să aleagă o carieră în domeniul informaticiiî
Astfel, liceenii de clasa a XI şi a XII-a care studiază la un profil real vor primi câte 200 de lei în fiecare lună. Condiţia e ca tinerii să aibă cel puţin media 8:50 şi să accepte să studieze la facultate în Oradea.
De facilităţi vor beneficia şi cei care vor deveni studenţi ai Universităţii din Oradea, dar provin din afara oraşului. Autorităţile locale le vor plăti cazarea la cămin şi masa pe durata studiilor.
"Ceea ce își dorește foarte mult acest program este să creeze o masă critică, adică să creeze suficiente argumente pentru a crește ca număr atât specialiștii, cât și firmele care activează în acest domeniu", susţine Eduard Florea, directorul Direcției Economice din Primăria Oradea.
"Nu o primărie schimbă fața unui oraș, nu un guvern rezolvă problemele dintr-o țară, ci o primărie și un guvern crează condiții pentru ca oamenii din țara respectivă sau din localitatea respectivă să schimbe fața localității", consideră Ilie Bolojan, primarul oraşului Oradea.
O şansă în plus vor avea şi tinerii cu idei din industria IT. Aceştia vor beneficia de o finanţare cuprinsă între 10 mii şi 50 de mii de euro, acordată atât de autorităţile locale cât şi de firme din domeniu.
"Vom analiza propunerile lor și în momentul în care constatăm că este o idee bună, o idee vandabilă, o idee care poate să genereze plus valoare, vom ajunge să o prezentăm primăriei odată ce a trecut de noi și împreună vom lua decizia dacă se va investi sau nu în compania respectivă", a precizat Gabriel Ciordaș, antreprenor în domeniul IT.
Programul "Realizează-te în Oradea!" va intra în dezbatere publică, după care va fi supus votului Consiliului Local la finalul acestui an. Edilii speră ca elevii de clasele a XI-a şi a XII-a din oraș să beneficieze din primăvară de bursa lunară în valoare de 200 de lei.
Reporter: Adrian Ciucuriță
Operator: Ticu Gheorghiță
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News