Expoziţie dedicată Centenarului, în Cetatea din Oradea
O expoziţie dedicată Centenarului este găzduită de Cetatea din Oradea. De la obiecte ce au aparținut lui Iuliu Maniu, la imagini document realizate de unicul fotograf al Unirii - toate pot fi văzute în cadrul expoziției „Făuritorii Marii Uniri". Aceasta este deschisă publicului orădean până la sfârşitul lunii octombrie.
Istoria poștei, de la scrisori trimise cu diligența la e-mail
Scandal cu falsuri la muzeu: Adrian Năstase își retrage tablourile din expoziția MNAR
Cum am ajuns de la telefonul mobil de 1 kilogram, imposibil de purtat în buzunar, la smartphone
Zile de doliu la Timișoara în amintirea eroilor căzuți în Revoluția din 1989. Mărturiile revoluționarilor
USR pune opt condiții ca să intre la guvernare. Reacția PSD-PNL-UDMR la cererile anunțate de Elena Lasconi
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Accident grav pe un șantier din Capitală. O placă de beton a căzut peste un utilaj în care ar fi o persoană
Reacția lui Boloș după ce Fitch a revizuit perspectiva ratingului României
Culisele discuțiilor dintre PSD, PNL, UDMR și USR
„Vizitatorii au ocazia de a vedea obiecte originale care au aparținut acestor corifei, precum Ionel Pop, Vasile Goldiș, Alexandru Vaida Voievod, Iuliu Maniu, Ioan Lupaș și episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, care au clădit prin activitatea lor plină de energie și dinamism, actul istoric de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918", a explicat Diana Iancu, muzeograf.
Printre exponate, vizitatorii pot admira în premieră obiecte care au aparținut unor personalități care și-au adus contribuția la realizarea Marii Uniri.
„Printre obiectele care au aparținut lui Iuliu Maniu, numit și Sfinxul din Bădăcin, vizitatorii pot vedea bastonul lui, pălăria care i-a aparținut, o batistă cu monograma numelui său", a precizat Diana Iancu.
"Printre piesele unicat ale acestei expoziții găsim și un birou care i-a aparținut lui Ionel Pop, unul dintre notarii Marii Adunări de la Alba Iulia", a relatat Andrada Rește, jurnalist Digi24 Oradea.
În Cetatea din Oradea a fost adus și albumul original cu fotografii realizate în timpul Adunării de la Alba Iulia.
"Singurul fotograf al Unirii din 1 Decembrie 1918 a fost Emanuil Mârza şi lui îi datorăm faptul că avem aceste mărturii care arată cum s-au desfăşurat Adunarea de la Alba Iulia, când au fost adoptate legile, tăblile cele noi ale neamului românesc", a spus Diana Iancu.
Expoziţia dedicată Centenarului a mai fost prezentată la Sibiu şi Cluj Napoca şi este deschisă publicului orădean până la finalul lunii octombrie. Preţul unui bilet pentru adulţi este de 5 lei, iar pentru copii - 3 lei.
Reporter: Andrada Reşte
Operator: Norbert Hegedus
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News