Dispozitive electronice în tramvaiele și autobuzele din Oradea pentru plata cu cardul a călătoriilor
Bilete de călătorie cumpărate cu cardul bancar, direct în tramvai ori autobuz. Este noua ofertă a societății orădene de transport în comun, care a montat peste 340 de aparate speciale în toate vehiculele și garniturile din Oradea. Acestea au fost cumpărate printr-un program derulat împreună cu o bancă. Astfel, călătorii trebuie doar să folosească un card contactless, care permite comunicarea cu un terminal fără a se atinge fizic de acesta.
39 de grade Celsius în autobuzele fără aer condiționat din București
Panică în Oradea
Plata cu cardul peste tot în România, inclusiv în piețe
Anchetă DNA în cazul licitației pentru cele 100 de tramvaie noi cumpărate de Primăria Capitalei
Primarul Ciprian Ciucu spune că e o singură soluție pentru traficul din București
Transportul în comun, mai scump în Iași decât în București
Un tren a luat foc la intrarea în gara din Oradea
Tramvaiele și troleibuzele din București s-au transformat în adevărate cuptoare
Coadă de tramvaie în București, după ce un șofer și-a lăsat mașina chiar pe linie
Noua modalitate de plată a tichetelor de călătorie este extrem de simplă: călătorii apropie cardul contactless de unul dintre aparatele instalate în tramvaie sau autobuze, iar acesta le emite o chitanță. Aceasta poate fi folosită pe post de bilet și trebuie păstrată până la coborâre. Aparatele au fost cumpărate în cadrul unui proiect comun cu OTL de o bancă comercială care va primi 5% din valoarea biletelor vândute.
“Sunt montate 342 de POS-uri în mijloacele de transport. Dacă le-am fi cumpărat noi ne-ar fi costat peste 250.000 de euro”, a precizat Viorel Pop, directorul OTL.
“Noi, ca şi cetăţeni, simţim că nu e foarte uşor întotdeauna să găseşti un bilet de tramvai sau de autobuz; chioşcurile uneori sunt închise, alteori nu sunt deloc şi atunci un sistem ca acesta este facil când trebuie să ai la tine doar un telefon mobil conectat la card sau cardul contactless”, a explicat Marina Roman, reprezentanta băncii partenere.
Pentru achiziționarea în acest fel a unui bilet de călătorie nu se percepe niciun comision, dau asigurări oficialii societății locale de transport în comun. Prețul unei călătorii este același ca și în cazul achitării cu alte mijloace de plată.
“Monitorizând tranzacţii ale OTL din ultimele zile am văzut chiar carduri emise în Statele Unite care merg frecvent - nu ştiu dacă sunt studenţi sau lucrează aici dar circulă zilnic”, susține Ciprian Nicolae, reprezentantul băncii partenere.
Primul oraş din ţară care a beneficiat de acest serviciu a fost Sibiu. Sistemul poate fi folosit nu doar de localnici, ci şi de turişti. Pentru ei în mijloacele de transport vor fi montate afişaje care să le indice că pot plăti cu cardul valoarea călătoriei.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Ticu Gheorghiţă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News