Cursa pentru fonduri europene. Funcţionarii Primăriei Oradea lucrează şi noaptea la întocmirea dosarelor pentru proiecte europene
E cursă contracronometru pentru fondurile europene. Autorităţile din Oradea muncesc la turaţie crescută pentru a atrage bani de la Uniunea Europeană. Specialiştii administraţiei stau uneori până noaptea la birou şi lucrează pe mai multe axe de finanţare. Mai multe proiecte sunt deja în derulare sau aproape de start.
Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri
Restantă la capitolul energie, România primește doar o parte din tranșa II din PNRR. Adina Vălean: Banii nu sunt pierduți
Boloș, pus de Guvern să renegocieze PNRR: „Este mandatul pe care l-am primit”
Plimbatul cu mașinile statului în vacanță sau în scop personal ar putea deveni istorie
Tradiție românească din Maramureș, continuată cu bani nerambursabili de la Uniunea Europeană
Mașini reparate cu bani de la Bruxelles
Cramă unicat în România. Tehnologia de prelucrare gravitațională a strugurilor, dezvoltată cu ajutorul banilor europeni
România a primit cea mai mare finanțare pentru sistemul de urgență
Arafat: Funcționarii se tem să facă proiecte de milioane de euro
Mai bine de jumătate din valoarea proiectelor realizate în ultimii ani în Oradea a fost susţinută cu fonduri europene nerambursabile.
"În sesiunea trecută de finanţări, Oradea a atras proiecte în valoare de peste 240 de milioane de euro, din care 150 au însemnat fonduri nerambursabile. Bugetul de investiţii al primăriei, strict din resurse proprii, este undeva între zece şi doisprezece milioane de euro pe an", a explicat Eduard Florea, directorul Direcţiei Economice din Primăria Oradea.
"Folosind, să zic, expertiza şi experienţa căpătată în perioada de finanţare 2007-2013, Primăria Oradea mizează din nou pe cartea fondurilor europene şi încercăm din greu să folosim toate axele şi toate sursele de finanţare care pot fi accesate de municipiu ca şi beneficiar", a declarat Marius Moş, directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea.
Reabilitarea reţelei de termoficare, încălzirea cu apă geotermală a două cartiere şi dezvoltarea Spitalului Muncipal sunt printre cele mai ambiţioase proiecte cu finanţare europeană aflate în derulare.
"Mai vorbim de zonele pietonale, mai putem vorbi de achiziţia de tramvaie, de reabilitarea de drumuri, poduri şi aşa mai departe. Termenele sunt foarte strânse, de aceea se lucrează într-un ritm alert", a precizat Marius Moş.
"Colegii de la Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională practic integrează toate aceste eforturi şi uneori lucrează şi pe timp de noapte", a confirmat Mircea Mălan, viceprimar al Oradei.
"Unul din proiectele de infrastructură ce vor fi realizate în perioada următoare este amenajarea unei linii tramvai care va face legătura între Calea Aradului şi cartierul Cantemir de-a lungul pârâului Peţa. Proiectul are o valoare de cinci milioane de euro şi este din fonduri europene", a relatat Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.
Investiţiile de peste 50 de milioane de euro din turism au avut ca efect atragerea, anul trecut, a 223 de mii de vizitatori în Oradea.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News