Criză acută de forță de muncă. Puţini candidaţi îndeplinesc cerinţele angajatorilor
România se confruntă cu un deficit acut de forță de muncă. În timp ce milioane de români au plecat peste hotare, angajatorii de la noi nu au cu cine să lucreze. Iar cei care au rămas acasă, fie sunt slabi pregătiți, fie sunt nemulțumiți de salariile mici. În Bihor, de exemplu, din cei aproximativ 5.000 de șomeri, puțin peste o mie ar putea fi angajați, asta deși numărul locurilor de muncă vacante este dublu.
România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time
Tinerii sunt dezorientați profesional
Guvernul crește salariul minim
Salarii mai mari din 1 iulie pentru aproape 1,8 milioane de români
Caz șocant în Drobeta-Turnu Severin
20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu muncesc
România vrea locuri de muncă și energie ieftină din proiectul centralei nucleare Doicești
Cât câștigă asistentele și infirmierele
Mai mulți angajați dintr-o primărie s-au autosuspendat din funcții, după ce primarul a anunțat că îi va verifica cu etilotestul
O statistică Manpower Group ne plasează România pe locul al doilea în lume la criza de personal, după Japonia. 81% dintre angajatori au probleme să-și găsească oameni pregătiți, arată același studiu.
În Bihor, spre exemplu, sunt înregistrați 5.000 de șomeri, dintre care peste 3.500 au studii sub nivelul minim cerut de către companii. În schimb, în tot județul sunt peste 2500 de locuri de muncă libere.
"La un salariu minim pe economie, în trei schimburi la o distanţă de 60 de km, nu sunt atractive locurile de muncă vacante. Atunci să nu ne mirăm că oamenii încearcă să-şi găsească un rost în afara graniţelor ţării sau poate într-o activitate independentă, agricultura", susţine Csaba Bekesi, director AJOFM Bihor.
Există însă și o categorie de potențiali angajați care se mulțumesc să-și câștige existența lucrând în agricultură sau creșterea animalelor.
"Avem o pondere foarte mare a celor care nu sunt nici în piaţa muncii, nici în Educaţie, pe care îi găsim de obicei în mediul rural, în agricultura de subzistenţă sau semisubzistenţă, pe care salariile foarte mici care le pot obţine de pe piaţa muncii nu îi motivează defel să renunţe la modul de viaţă şi de economie de subzistenţă", a explicat sociologul Adrian Hatos.
Firmele de recrutare au observat tendința companiilor de a-și forma viitorii angajați.
„Multe companii deja fac paşi mărunţi spre a atrage şi altfel forţa de muncă şi anume intership-uri fel de fel, plătite, neplătite. Îmbucurător este faptul că se fac tot mai multe pe specializare şi nu se fac la grămadă", susţine Ionela Demian, specialist în recrutare.
În Bihor, rata șomajului este de circa 2 puncte procentuale. Cele mai multe joburi vacante sunt în parcurile industriale.
Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News