Concursul roboților creați de liceeni. "OraDeA Cunoaște" a adunat cele mai bune echipe din România
Viitorul roboticii românești și-a dat întâlnire în acest weekend la Oradea. 19 echipe de liceeni din toată țara au concurat alături de roboții construiți chiar de ei. „OraDeA Cunoaște” este o competiție amicală dedicată echipelor participante la cel mai important concurs de robotică din România, care va avea loc în luna martie.
Un liceu de informatică din București formează olimpici internaționali
Rezultate dezastruoase la examenul pentru funcțiile de director la 3 vămi din țară
Propunere controversată a ministrului Eduard Novak
Robot cu piele vie
Statul la stat. Cum ajungi director la stat fără să dai concurs și fără să ai vreo pregătire în domeniul în care vei lucra
La Timișoara, medicii care îngrijesc bolnavii de Covid sunt ajutați de roboți
Cum să participi la ceremonia de absolvire în timp de pandemie
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Raluca este în clasa a X-a la un liceu din orașul Beclean, județul Bistrița-Năsăud, și participă la concursuri de robotică de mai bine de trei ani. Se declară fascinată de acest domeniu, pe care îl consideră de viitor.
„De trei ani acest concurs a îmbunătățit modul în care elevii văd tehnologia și ingineria. Asta e foarte important pentru România, pentru că avem minți strălucite și e foarte bine să vedem că sunt valorificate.”
Organizat de un grup de elevi ai colegiului orădean "Mihai Eminescu", evenimentul „OraDeA Cunoaște” a adunat în acest weekend 19 echipe de tineri din toată țara. Aceștia vor concura în luna martie la cea mai mare competiție de robotică din România - First Tech Challenge.
„Îi atrage atât activitatea efectivă din teren sau comportarea robotului în teren, modul în care îl construiesc și cel mai mult îi atrage acest spirit de echipă”, consideră Nicu Ion, profesor de informatică.
Pentru a crea un robot funcțional e nevoie de multe ore de muncă și pasiune.
„Sunt mai multe părți prin care creăm. Începem cu proiectare 3D, după care construirea lui și apoi programarea lui, iar în acest timp trebuie să documentăm tot într-un caiet al inginerului”, spune o concurentă.
„Este un sistem destul de interesant. În principiu, robotul trebuie să îndeplinească anumite sarcini; o parte dintre ele sunt efectuate în mod autonom și a doua parte este o parte telecomandată, în care este efectiv ghidat de către elevi”, a explicat profesorul Nicu Ion.
Pe lângă partea competițională, evenimentul a avut și o latură caritabilă.
„Această competiție a fost mai mult una amicală, fiind bazată pe strângerea de fonduri pentru George care are nevoie de operație la ochi”, a precizat Ioana Dudaș, organizator.
Câștigătoarea competiției a fost echipa liceului din localitatea Cugir, din județul Alba.
Reporter: Andrada Rește
Operator: Ticu Gheorghiță
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News