Live

Arborii din faţa Teatrului din Oradea sunt mutaţi în Parcul 1 Decembrie. Ce spun ecologiştii

Data actualizării: Data publicării:

Arborii din faţa teatrului "Regina Maria" din Oradea sunt mutaţi în Parcul 1 Decembrie. Cele 14 tise din Piaţa Ferdinand sunt scoase şi mutate din centrul oraşului, pentru a face loc lucrărilor de modernizare din zonă. Acestea sunt replantate în zona de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, iar lucrările la noua piaţetă din faţa teatrului vor începe în această primăvară.

Plantaţi în urmă cu aproape 6 decenii în faţa teatrului din Oradea, copacii sunt scoşi din pământ în aceste zile şi mutaţi în Parcul 1 Decembrie.

"Cu ce au deranjat pomii ăştia? Asta... şi ne obligă să facem faţada că-i clădire istorică, asta de ce", se întreabă un orădean.

"Poate era mai bine să rămână la loc, părerea mea", spune altul.

Felul în care este executată operaţiunea a stârnit revolta ecologiştilor.

"În ciuda tuturor asigurărilor care ni s-au dat, au fost tăiate părţi uriaşe din coronamentul acestor copaci, faptul că au fost realmente smulşi din rădăcină fără să le pese celor care au efectuat lucrarea câtuşi de puţin de faptul că un copac trăieşte în primul rând prin rădăcina lui", susţine Florin Budea, ecologist.

Totul se desfăşoară conform planului de modernizare a zonei, spun autorităţile.

"În Piaţa Ferdinand avem un proiect de reamenajare a acestei pieţe, tocmai de aceea am primit avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului de a muta cele 14 tise. Procedura este supervizată de către profesorul Gheorghe Sarca care este şi membru în comisia consultativă de mediu din cadrul primăriei", a declarat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Cele 14 tise din faţa teatrului sunt mutate şi plantate în Parcul 1 Decembrie, pe aleea către Casa de Cultură a Sindicatelor. E un loc în care nu vor rezista prea mult, spun ecologiştii.

"Eu mi-aş dori foarte mult ca realitatea şi vitalitatea acestor copaci să mă contrazică, dar aşa cum arată lucrurile în acest moment, mă tem că şansele sunt minime", spune Florin Budea, ecologist.

În locul copacilor din faţa teatrului orădean va fi amenajată o piaţetă, iar străzile vor fi transformate în mare parte în zone pietonale. Lucrările vor începe în această primăvară, după reabilitarea reţelelor de termoficare din zonă, şi costă aproape 21 de milioane de lei din fonduri europene.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul Ucrainei a aprobat acordul cu România pentru construirea unui pod rutier peste râul Tisa

Planeta rămâne fără copaci. Numărul arborilor amenințați cu dispariția este mai mare decât cel al animalelor

The Economist: Cum a devenit Tisa frontiera disperării. Mii de ucraineni încearcă să treacă „râul morții” ca să ajungă în România

Trei bărbați s-au înecat în râul Tisa în timp ce încercau să fugă din Ucraina

Partenerii noștri