Live

Aparate de decontaminare a aerului, cumpărate dintr-o "cană de fericire"

Data publicării:

Două moderne aparate de decontaminare a aerului, esenţiale pentru a-i proteja pe bolnavi de infecţii, vor fi folosite în cadrul secţia de Oncologie Hematologie Copii a Spitalului Municipal din Oradea. Acestea au fost donate de clubul Rotarct care le-a cumpărat cu banii strânşi în cadrul proiectului "O cană de fericire", derulat la sfârşitul anului trecut. Aparatele care au costat 29.000 de lei filtrează aerul care intră în saloane.

Aproape toată luna decembrie, membrii clubului Rotaract s-au aflat la Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii, unde au vândut ceai, vin fiert sau ciocolată caldă. Au făcut-o în cadrul celei de-a noua ediţii a proiectului "O cană de fericire". Din banii astfel strânşi, la care s-au adăugat şi sume din donaţii, au fost cumpărate două aparate de decontaminare a aerului pentru Spitalul Municipal din Oradea.

"Luând legătura cu spitalul, ne-au sugerat că au nevoie de aceste aparate de decontaminare a aerului care au rolul de prevenţie, astfel că prin eforturile membrilor acestei comunităţi am reuşit să strângem aceste fonduri", a declarat Alexandra Bejan, coordonatorul Rotaract în 2017.

"Cele două au fost donate pe secţia de Oncologie şi Hematologie Copii , care va avea presiune pozitivă. Valoarea acestor aparate este de 29.512 de lei", a completat Maria Silaghi, directorul Spitalului Municipal din Oradea.

Medicii spun că aparatele sunt foarte utile, pentru că bolnavii au nevoie de un mediu steril, pentru a fi feriţi de infecţii.

"Acest aparat nu face altceva decât să asigure un flux de aer filtrat şi care are presiune pozitivă adică presează aerul în afara încăperii şi nu permite intrarea germenilor patogeni, a aerului", a explicat Ladislau Ritli, şeful secţiei Oncologie Hematologie Copii.

Nu este prima dată când Spitalul Municipal din Oradea primeşte donaţii din partea asociaţiilor de caritate. În ultimii ani, mai multe secţii au fost dotate în acest fel.

"Dacă eu intru să iau o anumită cameră, trebuie să o cumpăr pe cea mai ieftină, iar cea mai ieftină e cea mai proastă. Ce îmi cumpără cluburile şi fără să dau nume, cumpără ceea ce noi cerem", spune Florin Maghiar, director medical al Spitalului Municipal Oradea.

Tot la Spitalul Municipal din Oradea funcţionează din această lună o secţie de Chirurgie Generală cu 25 de paturi. Blocul operator are două săli unde au fost efectuate deja peste 20 de intervenţii.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bill Gates a donat 50 de milioane de dolari pentru Kamala Harris: Aceste alegeri au „o importanţă fără precedent”

Ce spune Geoană despre donația familiei Mănescu la Fundația soției sale: „Un gest făcut de niște oameni onorabili”

SUA donează României „vehicule de detecție discrete” și detectoare de radiații. Lista echipamentelor include 400 de pagere speciale

Guvernul a adoptat proiectul prin care România trimite un sistem de rachete Patriot în Ucraina

Partenerii noștri