300 de porci ucişi într-o localitate din Bihor, pentru a opri extinderea pestei porcine
Cu lacrimi în ochi, localnicii dintr-un sat bihorean au asistat neputincioşi la uciderea a sute de porci. Măsura a fost luată de autorităţile sanitar-veterinare pentru a opri extinderea pestei porcine într-o localitate în care au fost depistate 11 focare. Oamenii sunt nemulţumiţi că animalele au fost ucise fără să se stabilească prin analize dacă sunt sau nu bolnave. În plus, se tem că nu vor primi despăgubiri din partea statului.
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Un interlop din Oradea a fost arestat preventiv pentru că și-a hărțuit soția cu aproape 1.700 de mesaje și telefoane în doar o lună
Un copil de 8 ani a murit în timpul unui curs de înot
Ce spune Bolojan despre rolul lui Iohannis în formarea Coaliției. „Electoratul PNL care nu s-a regăsit e mai mare decât cel dur al PSD”
Răsturnare de situație într-un oraș din Bihor. Primarul în funcție a câștigat alegerile la 1 vot diferență
O mină din Bihor s-a prăbușit după cutremurul de duminică. Apa din zonă a devenit roșie
Românii nu mai au voie să își vândă porcii
Arafat, despre furtuna din Bihor: A avut efecte grave
Furtunile au făcut ravagii în țară. Vântul a avut și 100 de km/h
"Care sunt sănătoşi de ce îi omoară? Noi aici, la sat, din asta trăim! Eu am 6 scoafe, din asta trăiesc am dus la piaţă purcei", spune un crescător de porci.
Nemulţumiţi că rămân fără animalele din bătătură, localnicii din Olosig s-au strâns dimineaţă în faţa căminului cultural din sat. Au căutat soluţii să-şi salveze animalele într-o localitate în care autorităţile au identificat 11 focare ale pestei porcine africane.
"Scot mâncarea din gura oamenilor. Ce vor face, ce vor mânca la iarnă? Oamenii vând animalele că să aibă din ce trăi peste iarnă."
După două ore, în zonă şi-au făcut apariţia reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Bihor. Specialiştii le-au explicat oamenilor că sacrificarea porcilor este singura soluţie pentru eliminarea virusului pestei porcine şi că vor primi bani pe animalele ucise.
"Aveţi 11 focare deja confirmate la dumneavoastră în localitate. Preţul este între 8 şi 12 lei, preţul de piaţă. Am mers pe 8 lei, dar să fiţi siguri că nici măcar unul nu va rămâne nedespăgubit", a declarat Octav Sotoc, directorul adjunct al DVSVA Bihor.
"Aşa s-a spus să 8-10 lei, dar nu ajungem noi cu hârtiile alea la nimic, că nu e ştampilat de nimeni, un fel de xerox cu care putem merge la toaletă", a replicat un localnic.
Îmbrăcaţi în costume speciale şi însoţiţi de jandarmi, angajaţii DSV au mers din gospodărie în gospodărie, au prelevat probe şi apoi au sacrificat porcii. Animalele moarte au fost scoase din curţi cu excavatorul şi transportate cu un tractor cu remorcă la marginea satului, unde există o groapă dezinfectată. Curţile au fost ulterior dezinfectate.
În total aproximativ 300 de porci au fost omorâţi luni în Olosig. Săptămâna trecută alte 600 de animale au fost sacrificate în alte două localităţi, Abrămuţ şi Albiş. În total, în 10 aşezări din Bihor au fost identificate 26 de focare de pestă porcină.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Norbert Hegedus
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News