Live

208,2 metri are cel mai lung caltaboș din lume, preparat în Bihor

Data actualizării: Data publicării:

208,2 metri. Este lungimea exactă a celui mai lung caltaboș din lume, care a fost preparat de o echipă de bucătari bihoreni. S-a întâmplat la cea de-a cincea ediție a concursului "D'ale porcului", organizată în parcarea unui mall din Oradea. Mai multe echipe compuse din pasionați ai bucătăriei tradiționale din aproape 20 de comune din Bihor au pregătit toroș, caltaboș ori cârnați.

A fost nevoie de 37 de kilograme de ficat, 15 kilograme de plămâni, rinichi şi alte măruntaie, 55 de kilograme de carne și slănină şi de 42 de kilograme de orez pentru ca uriașul preparat să doboare recordul deținut de niște bucătari spanioli. La final, după ce l-au întins pe mese, bihorenii au constatat că au realizat un caltaboș cu 21 de metri mai lung decât cel care deținea până acum titlul mondial.

Nu a fost singura dintre cele 19 echipe care a pregătit caltaboși după rețete tradiționale.

„Facem un caltaboș tradițional. (...) Am făcut un cârnat tradițional, tot cum îl făceam în familie pe vremuri că acum s-a pierdut tradiția. Îl facem numai cu sare și piper", a spus Nicolae Gabor, din echipa comunei Pomezeu.

Alții au alăturat rețetelor știute din bătrâni și preparate moderne.

„Am preparat o ceafă umplută cu cârnat, un cotlet umplut cu carne și un antricot cu salată mexicană", a explicat Felix Fâșie, din echipa comunei Dobrești.

„Am pregătit sarmale cu șuncă afumată și kaizer și păsat. Sunt în oală de lut și sarmalele sunt mai bune; au o aromă mai deosebită. E foarte pretențios; se bagă așa cuptor, pentru că dacă se fierb pe aragaz, oala crapă", a spus Sanda Pop, din echipa comunei Vadu Crișului.

Echipele sunt formate din 6 persoane din fiecare comună. Sunt în frunte cu primarul, viceprimarul, consilierii locali și vin cu drag în fiecare an la festival pentru a-și arăta îndeletnicirea", a precizat Radu Silaghi, organizatorul concursului.

Pentru 15 lei, cât a costat biletul de intrare, vizitatorii s-au putut înfrupta din preparatele tradiționale.

“- Cum e mâncarea?
- Foarte bună! Oamenii sunt pregătiți, iar mâncarea este de calitate; în Ardeal se face mâncare foarte bună.”

Toate bunătățile au fost verificate de juriu.

„Încercăm să îi departajăm pe concurenți prin gust și prin aspectul preparatului, dar și dacă cineva vrea să reinventeze sau să vină cu ceva nou în preparatele tradiționale", a declarat Ștefan Bercea, membru al juriului.

Concursul între localități a fost câștigat în acest an de echipa comunei Oșorhei.

Reporter: Andrada Rește
Operator: Florin Lucuța

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tabloul „Ţărăncuţă odihnindu-se” de Nicolae Grigorescu a fost vândut cu o sumă record pe piața românească de artă

România a înregistrat în vara lui 2024 temperaturi peste media ultimului deceniu: „Situaţia se poate înrăutăţi” (raport)

Cel mai mare avans al armatei lui Putin în Ucraina din ultimii doi ani. Forțele ruse au cucerit o suprafață record în noiembrie

Iarnă fără contracte de deszăpezire. Soluția găsită de unii primari pentru a face economie la buget. „E o idee bună, dacă nu ninge”

Partenerii noștri