1200 de cititori la "Marșul cărților", organizat pentru o nouă bibliotecă în Satu Mare
Marş inedit în Satu Mare. Peste 1200 de cititori ai Bibliotecii Județene s-au transformat, alături de bibliotecari, în avocaţi ai instituţiei. "Marșul cărților", la care participanții au venit de acasă cu cartea preferată, a reprezentat un exemplu de susţinere a bibliotecii, care îşi desfăşoară activitatea într-un sediu impropriu. Mai mult, pentru chiria spațiului de aproximativ 1100 de metri pătraţi, Consiliul Județean Satu Mare plătește lunar o chirie de 11.500 de euro, altfel spus aproximativ 650 de mii lei/an.
„Superman challenge” face noi victime în țară. Ce este și care pot fi consecințele
Numărul profesorilor pensionari la catedră, în creștere în ultimii ani
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Primarul din Constanța cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Scandal în Gorj, după ce un primar a suspendat transportul elevilor cu microbuzele școlare
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Situație aberantă într-o școală din Timiș. Deși există o clădire nouă, elevii fac cursuri în module
Deca, despre „camera de detenție”: E un spațiu în care și până acum școlile îi puteau separa pe cei care deranjează ora de colegii lor
Cu majorete, tobe și cu cărți în mâini. Peste 1200 de elevi, dascăli și părinți au participat la “Marșul cărților”. Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Județeană Satu Mare chiar în Săptămâna Internațională a Bibliotecii.
"Am dorit să coalizăm comunitatea în jurul cărților. Vrem să promovăm lectura, cartea, în rândul tinerilor și nu numai", a spus Raluca Istrate, inițiatoarea evenimentului.
La acțiune fiecare dintre participanți a adus de acasă cartea preferată: de la cărți de povești pentru copii până la volume de beletristică, preferate în rândul adolescenților.
"- Ce carte ai adus?
- “Se numea Sara”.
- E cartea ta preferată?
- Da, îmi place. Este interesantă și e captivantă", a spus o elevă.
"- Ce carte ai adus?
- Vrăjitoarele.
- Îți place ție cartea aceasta?
- Da, pentru că este vorba despre un copil și despre lecții de viață", a explicat altă adolescentă.
Acțiunea de la Satu Mare s-a dorit a fi și una de sensibilizare a autorităților vizavi de nevoia unui sediu nou pentru Biblioteca Județeană. În prezent, instituția funcționează într-o clădire veche, de aproximativ 1100 metri pătrați, pentru care Consiliul Județean Satu Mare plătește chirie aproximativ 650.000 lei/an.
"Vrem să tragem un semnal de alarmă că Biblioteca Județeană merită un sediu nou, de care să ne bucurăm, să fie la standardele europene. Principala lipsă – este vorba despre spațiu. Avem foarte multă carte, depozitele sunt pline", susţine Lacrima Istrăuan, managerul Bibliotecii Județene Satu Mare.
"- Crezi că biblioteca ar avea nevoie de un sediu nou?
- Da, personal da. Pentru că într-adevăr nu sunt condițiile care ar trebui să fie", este de părere un participant la acţiune.
"Scopul este pe deplin justificat și cred că susținerea de care se bucură acest eveniment arată că și sătmărenii își doresc un sediu nou pentru bibliotecă", consideră părintele unui elev.
Potrivit datelor statistice, numai anul trecut pragul Bibliotecii Județene Satu Mare a fost trecut de peste 84 de mii de ori.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News