10.000 de spectatori la concertul Orchestrei celor 100 de viori, pe cea mai mare scenă din Oradea
Ediţia din acest an a Carnavalului Florilor a adus, în premieră pentru Oradea, un concert al Orchestrei Simfonice Țigăneşti din Budapesta. Instrumentiştii din Orchestra celor 100 de viori au făcut spectacol, marți seara, în Piața Unirii. Timp de două ore au interpretat piese clasice, unele cu specific țigănesc, în fața a peste 10.000 de spectatori. Concertul a avut și un moment dedicat viorii cu goarnă, specifică Bihorului.
Concert la răsărit pe plajă. Corul Madrigal a cântat la prima oră a dimineții pentru câteva mii de oameni
Chitaristul de jazz Al Di Meola a fost externat din spital
„Voyage”, primul spectacol ABBA după 40 de ani
Melodie pro-URSS, cântată la „balul” lui Putin
Ce nu s-a văzut la „balul” lui Putin
Ce spune Eduard Novak despre revenirea spectatorilor pe stadion
Cum e să auzi din nou publicul în tribune? Simona Halep știe
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Mii de orădeni s-au strâns în Piața Unirii cu o oră înainte de spectacol pentru a fi siguri că prind un loc cât mai în față. Artiștii din Budapest Gypsy Symphony Orchestra au ieșit mai întâi lângă scenă, unde şi-au făcut fotografii cu spectatorii.
Apoi, rând pe rând cei 100 de instrumentişti au urcat pe cea mai mare scenă amenajată vreodată în Oradea, cu dimensiuni de 14x14 metri, și au început spectacolul. Au prezentat un repertoriu de creaţii clasice inspirate din folclorul ţigănesc și piese clasice, precum "William Tell Overture", de Gioacchino Rossini, "Dans ungar nr. 5" şi "Dans ungar nr. 1", de Johannes Brahms, "Csárdás", de Vittorio Monti, "Die Fledermaus Overture" şi "Tritsch-Tratsch-Polka", de Johann Strauss II, "Ciocârlia", de George Enescu, dar şi muzică tradiţională la ţambal.
"- Foarte frumos.
- Ați mai văzut așa ceva până acum?
- Nu, e prima dată", spune un spectator.
"Cultura nu are granițe, dragostea și toleranța nu au granițe și credă că orașul Oradea poate fi un exemplu de urmat."
"Foarte frumos, muzică pe toate gusturile și carele sunt minunate", s-a arătat încântat un alt spectator.
Pe lângă repertoriul specific al orchestrei, concertul a adus în faţa publicului şi un moment special dedicat "celei mai bihorene dintre viori", vioara cu goarnă. Instrumentistul local Varga Carol, zis Zbiciu, a urcat pe scenă și a fost acompaniat în unele momente de orchestra maghiară.
"Este o onoare pentru mine ca și dirijor să colaborez cu o asemenea orchestră, dat fiind că e prima colaborare internațională. Eu am scris partiturile și iată că în această seară pe scenă am și dirijat acest moment românesc", a spus dirijorul Liviu Buțiu.
"Am prezentat piese populare de Bihor, românești și mă bucur că am fost împreună cu orchestra de la Budapesta - cântă foarte frumos", a remarcat Carol Varga, instrumentist.
Înfiinţată anul 1985 la Budapesta, Orchestra celor 100 de viori este formată din muzicieni ţigani. În 2014, orchestra a fost inclusă între comorile naţionale ale Ungariei. 10 mii de spectatori au urmărit concertul.
"Este dedicat în special uneia dintre cele mai importante comunități, cea maghiară, dar și celorlalte comunități. E genul de spectacol pe care comunitatea a avut de puține ori șansă să îl vadă", consideră Mihai Jurca, director APTOR.
Concertul a fost organizat în paralel cu Caravana Florilor, ajunsă marţi la Oradea. După ce au defilat prin oraş, cinci care alegorice se vor îndrepta miercuri spre Valea Ierului, în Diosig.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Ticu Gheorghiță
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News